Skocz do zawartości

Czy parametry wody ok ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powtarzam procedurę startu, ponieważ nie sprawdziłem nh4 po wpuszczeniu WA . Mogło być tak że nie wymieszalem go w butelce lub za mało dałem(1ml).Teraz gdy to zrobiłem a dałem 2 ml(najpierw 1ml wskazywał 0,4 1,5ml wskazywał 0,6) poziom nh4 w akwarium po 10 minutach osiągnął  0,8ml. Mam te bakterie które miałem i chce je wykorzystać. 

Podejrzewam że bakterie miały za mało pożywki jak myślicie ?

Opublikowano
1 minutę temu, tabelpl napisał:

Powtarzam procedurę startu, ponieważ nie sprawdziłem nh4 po wpuszczeniu WA . Mogło być tak że nie wymieszalem go w butelce lub za mało dałem(1ml).Teraz gdy to zrobiłem a dałem 2 ml(najpierw 1ml wskazywał 0,4 1,5ml wskazywał 0,6) poziom nh4 w akwarium po 10 minutach osiągnął  0,8ml. Mam te bakterie które miałem i chce je wykorzystać.

Ale start na WA przewiduję podanie określonej dawki WA na litraż, teraz jak dałeś aż tyle WA mogą być problemy z za wysokim NO2. 

Opublikowano

Tak, ale jest tam opisane że jeśli wynik jest niższy należy dolać WA . Chyba że coś nie tak wyczytałem.

Zmierzyłem pozostałe parametry przy okazji.

Nh4 : 0,8

NO2 : 0,2

No3 : 10

ph 8,2

kh 12

gh 14

Opublikowano

Tak, ale jest tam opisane że jeśli wynik jest niższy należy dolać WA . Chyba że coś nie tak wyczytałem.

Tak jest napisane w starej nieaktualnej wersji startu na WA. Teraz już za późno, ale poradzimy sobie z tym faktem.

Opublikowano
31 minut temu, SlavekG napisał:

Tak jest napisane w starej nieaktualnej wersji startu na WA. Teraz już za późno, ale poradzimy sobie z tym faktem.

Tu jest kolegi poprawiony temat

Sławku..przeniosłem do działu WODA  bo był w dziale START a w tamtym śmietniku mało kto szuka tego tematu.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, tabelpl napisał:

Mam te bakterie które miałem i chce je wykorzystać. 

Podejrzewam że bakterie miały za mało pożywki jak myślicie ?

Pożywkę dla bakterii już dałeś w postaci WA (amoniak). 

Opublikowano

Jeśli ta wersja jest nieaktualna to może by ją zmienić lub usunąć bo wprowadza w błąd , nie wiadomo który jest prawidłowy i jeden przeczy drugiemu - mimo że jest opisane że jest to poprawka 

Ta wersja jest aktualna i nie ma tam nic o tym żeby dodawać WA aż uzyskasz NH4 na poziomie 0.8ppm.

Dodatkowo jak już korzystasz z szablonu to rób to według opisu. Jakie te bakterie dałeś?

Opublikowano

Korzystałem z tego, wszystkie info były w nim zawarte więc uznałem że jest dobry. Tam jest o tym że jeśli parametr nh4 jest niższy od 0.8 to należy dodać WA. W poprawce jest o tym że nalezy dodać odpowiednią ilość WA i nic więcej. To znaczy że info z powyzszego tematu nt nh4 są błędne ?

Ten szablon jest niestety nieaktualny. NH4 na poziomie 0.8ppm powoduje wysoki poziom no2 i konieczna jest podmiana wody. O nic się nie martw bo nic złego się nie dzieje.Kontroluj parametry i będziemy reagować. Napisz jeszcze jakieś bakterie dałeś.

Opublikowano

I to jest jak kopanie się z koniem, tłumaczę, że to nie są dobre bakterie do startu, bo ingerują we wszystkie związki azotu a ty swoje w tym samym czasie. Uzyskana stabilność zbiornika będzie złudna. Poczytaj na czym polega cykl azotowy, w jakiej kolejności zachodzą przemiany i ile średnio to trwa.q z-ca

Wytapatalkowane

• Lubię to 1