Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Za jakiś czas przesiadam się z 240l na 450l i pomyślałem o zmianie obsady.

Chciałem pozostawić Cynotilapia zebroides Likoma (2+4)

95079487_likomamale.JPG.70950a034aff86e2033598ce1beb0417.JPG282999751_likomafemale.JPG.41bc76775543a27dc2d7736c6f919c64.JPG

oraz ostatnio zakupione Copadichromis borleyi Kadango (10 sztuk do redukcji 2+4).

476200330_Copadichromis_borleyi_Kadango3pop.thumb.jpg.32e927eabd2aaa6c42ddc754b681818c.jpg1068626386_Copadichromis_borleyi_Kadango4pop.jpg.9f1ca0f741abe74a84e7d6a3f78e8dfb.jpg

Chciałbym docelowo 4 gatunki i tutaj moja prośba o pomoc i propozycję jakie gatunki by pasowały ?

Dziękuje :)

Edytowane przez Bastian
Opublikowano (edytowane)

Pomyślałem o białym kolorze żeby troszkę rozjaśnić :)  Co myślicie o  Labidochromis chisumulae Chizumulu Island, Labidochromic caeruleus Nkhomo Reef, Cynotilapia sp. „hara” Gallireya Reef ?

Jestem otwarty na każdą propozycję ponieważ czym  dłużej przeglądam zdjęcia tym mniej wiem :(

Edytowane przez Bastian
Opublikowano (edytowane)

Labidochromis byłyby  dobrym wyborem. Oprócz powyższych możesz też wziąć pod uwagę Labidochromisa sp. Perlmut i joanjohnsonae i cearuleusa yellow Kakusa. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem entuzjastą łączenia non-mbuny z mbuną, zwłaszcza w akwa 150cm, ale ....... już to zrobiłeś.

Akurat ten Copadichromis jest asertywny,  ale .......... akwa trochę dla niego za małe.

Planujesz cztery gatunki, ale ........... to moim zdaniem za dużo.

Na trzecie "ale" masz jeszcze wpływ. :)

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 3
Opublikowano

Mam tylko uwagę, wybrałeś gatunki mbuny, które są terytorialne. Do tego krowę Kadango, który (jak zauważył Tomek) jest asertywny. Postaraj się tak dopracować aranżację, żeby to dobrze funkcjonowało. To w tym układzie tylko 450l.

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, pozner napisał:

Mam tylko uwagę, wybrałeś gatunki mbuny, które są terytorialne. Do tego krowę Kadango, który (jak zauważył Tomek) jest asertywny. Postaraj się tak dopracować aranżację, żeby to dobrze funkcjonowało. To w tym układzie tylko 450l.

Postaram się tak zrobić 👍