przemo-h Opublikowano 22 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 22 Grudnia 2019 21 minut temu, Slawek-meszek napisał: @SlavekGAutor pisze cały czas o strefie skał nie o żadnej strefie przejściowej. A w ogóle jak można napisać, że Demasonie nie żyje w strefie przejściowej. Jeżeli Demonki zajmują całą wysokość skały 40cm. Chyba, że mamy inne ryby o tej samej nazwie Demasoni zasiedlają przypowierzchniową strefę skalistą 3-5m. Tam nie ma w ogóle piasku. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Panowie..tak dla przypomnienia..kolegę ( autora tematu) interesuje konkretna obsada a nie opisy ryb w naturalnym środowisku. I prośba..trzymajcie się tematu. I tym postem kończymy OT. 1
SlavekG Opublikowano 22 Grudnia 2019 #23 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Koledzy od tego momentu piszemy już tylko na temat proszę. Tyczy się to i mnie 3
SlavekG Opublikowano 22 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Temat został w miarę uporządkowany 1
jesiotr Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor #25 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Napewno trzon obsady będą stanowic 1 Cynotilapia aurifrons Luwino Reef 2 Labeotropheus trewavasae Chilumba 3 Labeotropheus chlorosiglos Katale I mam dwa pytania ile mogę mieć ryb i ile gatunków ewentualnie. Myśle ze 5-6 to max. lepiej większe stada niż więcej gatunków chyba
SlavekG Opublikowano 23 Grudnia 2019 #26 Opublikowano 23 Grudnia 2019 5 minut temu, jesiotr napisał: I mam dwa pytania ile mogę mieć ryb i ile gatunków ewentualnie. Myśle ze 5-6 to max. lepiej większe stada niż więcej gatunków chyba Ja w 180x60x60 mam 7 gatunków, ale będę redukował do 4-5. U Ciebie spokojnie może być 6 gatunków. Też jestem za mniejszą ilością gatunków w większych grupach. 1
przemo-h Opublikowano 24 Grudnia 2019 #27 Opublikowano 24 Grudnia 2019 (edytowane) Zapomnieliśmy o jeszcze jednym gatunku... Chindongo 'elongatus mphanga' . Jeśli nie zapowiada się na pasiaka w postaci Metriaclimy, to mphangi ładnie urozmaicą obsadę. Odnośnie ilości gatunków, to również jestem tego zdania. Lepiej próbować w większych haremach. Edytowane 24 Grudnia 2019 przez przemo-h
jesiotr Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor #28 Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Będzie pewnie Metriaclima fainzilberi luwino bo jeden charakterny samiec musi być. Tylko cały czas się zastanawiam ile sztuk może być w takim akwarium. Co się wiązek ilością gatunków. Tak myślałem ze może by zrezygnować z jednego kulfona i dać po prostu więcej innych. Chodzi mi żółte samice Msobo się boje ze się pozabijają, fajnie by było saulosi ale ro znowu odchodzę od chilumby. Zostaje Tropheops chilumba ale kompletnie nie wiem jaka to ryba Edytowane 25 Grudnia 2019 przez jesiotr
jesiotr Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor #29 Opublikowano 25 Grudnia 2019 W tym zdaniu chodziło mi o biotop chilumba. Saulosi tam nie występuje tylko podobny do nich jest Tropheops chilumba chodzi mi o samice
SlavekG Opublikowano 25 Grudnia 2019 #30 Opublikowano 25 Grudnia 2019 11 minut temu, Slawek-meszek napisał: A to aż tak bardzo chcesz odwzorować część Malawi godne uwagi. Sławku toż to od samego początku o tym mowa, stąd też mój wcześniejszy komentarz dotyczący Demasoni, że nie pasuje do zestawienia.
Rekomendowane odpowiedzi