Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Panowie zdecydowałem się na taką filtracje w 240 litrowym akwarium,czy będzie ok?  Filtr kubełkowy Eheim2075  jako  Biolog  z wkładem https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/azoo-active-filter-4in1-12-sztuk-biologiczny-wklad-do-filtra-w-akwarium-o-szerokim-spektrum-dzialania-1967

A jako mechanik będzie pompa https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/aquarium-systems-newjet-2400-pompa-obiegowa-do-akwarium-slodkowodnego-morskiego-terarium-2608

z korpusem narurowym  z artykułu Bartek _De. Wiem że mogłem wziąć mocniejsza, ale żadna strata,zawsze mogę wymienić. Sprzedawca zapewniał mnie że ta pompa jest lepsza od Aqua Nova N-RMC  a to się zobaczy w praktyce :)

Edytowane przez Arni
Opublikowano

Myślę że źle kombinujesz.

Druga opcja jak najbardziej na tak, ale ten kubeł nie ma sensu. Jak zrobisz mechanikę na pompie obiegowej i będziesz miał korpus czy też dwa przed pompą jako mechaniki, to za pompą daj trójnik i tam umieść korpusy biologiczne/chemiczne. Za tymi korpusami dasz zawór do regulowania przepływu i sprawa załatwiona. Korpusów będzie mógł połączyć nawet i 6 jak tylko będziesz miał taką potrzebę. Dodatkowy plus to mniej gratów w zbiorniku.

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślałem tak jak jest  u innych,czyli kubełek plus prefiltr przed kubełkiem,tylko że u mnie prefiltr będzie na pompie :) A dodatkowo nie wiem czy pod 2 korpusy pompa nie będzie za słaba.

Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz dać prefiltr przed kubłem i ten prefiltr ma być dodatkowo zasilany tą pompą? To się nie sprawdzi.

Natomiast jak zrobisz tak jak napisałem to będzie ok, nawet na 4 korpusach.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie wiem że dzisiaj jest sylwester i prawie każdy się szykuje na bal :) Mam pytanko do was,a mianowicie jak ustawić zasysy i wyloty. Chce ustawić z prawej strony rurkę do połowy jako zasys do biologa (kubełek)  a dlatego do połowy żeby mi nie ciągnął syfu , a obok rurkę do samego dna jako zasys do filtra mechanicznego na pompie z artykułu Bartek_De . Z lewej strony dwie rurki przy tafli wody jako odpływ od biologa i mechaniki.Co o tym sądzicie,może tak być ?

Edytowane przez Arni
Opublikowano

Zasys mechanika zawsze dajesz po tej stronie gdzie masz najsilniejsze źródło cyrkulacji, czyli w Twoim przypadku wylot z mechanika. Więc wlot i wylot mechanika daj po jednej stronie, a wlot i wylot biologa po drugiej. No chyba że bedziesz miał cyrkulator, wtedy możesz zrobić tak jak napisałeś, a cyrkulator wtedy daj nad zasysem mechanika.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzieki Bartek za odpowiedz. Chyba zrobię tak jak mówiłem zasysy dam  z prawej strony a wyloty z lewej,i dokupię cyrkulator, bo mam węże już rozmieszczone i skrócone :) a cyrkulator dam na bocznej szybie obok zasysów skierowane na tylna szybe,żeby był obieg w koło akwarium. Myślę że będzie to wszystko hulać :)