Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Zakładam akwarium po 20 letniej przerwie,a mianowicie  potrzebuje waszej pomocy w doborze filtra zewnętrznego. Na co zwrócić szczególną uwage. Chciałbym żeby był cichy i nie bardzo prądożerny :) Moje akwarium dł 120 szer 40 wys 50. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj Arni,

Do tego zbiornika możesz brać pod uwagę JBL e1502, Fluval FX4 ( tu musisz zwrócić uwagę na to czy zmieści się do szafki) i Oase Biomaster 600 (ten posiada wbudowany pre-filtr).

Możesz też pomyśleć o innej filtracji nie koniecznie opartej na kuble. W artykułach opisana jest filtracja oparta na korpusach narurowych. Jest też filtr panelowy lub kaseciak.

• Lubię to 3
Opublikowano

Cześć Arni! 

@SlavekG podał Ci na pewno filtry godne polecenia. Jednak poszedł bym w stronę filtracji z drugiej części jego wypowiedzi. Kubły są dobre jak najbardziej i filtrację ogarną, ale jednen przykład mojego szwagra sprzed kilku tygodni - wraca do domu, a tam cała podłoga w wodzie. Ja też mialem kiedyś wyciek, zdaża się to rzadko - ale jednak 😉 Lepiej przełożyć start nawet o miesiąc czy dwa, ale zrobić wszystko przemyślanie i żebyś nie musiał za jakiś czas startować od nowa (ja tak miałem 😋). Tak jak Sławek pisał, zagłęb się w temat i pomyśl jak byś mógł to rozwiązać. Filtracja za tłem czy też popularny kaseciak bądź panel filtracyjny - w tych rodzajach filtracji woda nie opuszcza akwarium, dla mnie to wielki plus 😉 

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Panowie ale mi namieszaliście w głowie.Jeszcze to że kubełek libi przecieknąć hmm. Myslałem i nawet dzisiaj oglądałem filtr Ultramax1500 podobno ma w środku prefiltr, ale sprzedawca na mnie laika nie powiedział nic ciekawego o nim. Ajeśli chodzi o filtracje narurową wtedy już muszę myśleć nad innym stolikiem jak był pierwotnie brany pod uwagę.Filtracja narurowa może i dobra sprawa,ale bym musiał kogoś już zatrudnić do zrobienia takowej ,bo ja nie mam bladego pojecia jak to zrobic,a ja nie lubie się zabierać za coś o czym nie mam pojecia.

Edytowane przez Arni
  • Lubię to 1
Opublikowano

Przemyśl sprawę na spokojnie. Jeśli chodzi o Ultrmaxa - odradzam, nie wiem czy 1500 mają tak samo, ale wersja 2000 to porażka. U kolegi rok wytrzymała i właśnie będzie wymieniał na inny, a przygód z nią miał kilka po drodze. CO do JBL, Fluval nigdy nie słyszałem by przeciekały.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie działa ten link od szafki (bynajmniej u mnie 😉). 

Jeśli chodzi o narurowca, tu na forum masz dużo ludzi którzy na bank by Ci podpowiedzieli dokładnie co kupić i jak to zrobić krok po kroku 😉 Wywołam może do tablicy @Bartek_De, Bartek miał z tego co pamietam narurowca w starym baniaku i teraz chyba też będzie szedł w tą filtrację.

Z tego co wiem narurowiec szczyci się naprawdę niesłyszalną pracą 👍

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Dokladnie @Mróz już mam wszystko rozplanowane pod nowy baniak. Dla mnie nie ma lepszej filtracji. Mega wydajna, cicha, a budowa narurowca to klocki lego wystarczy mieć podstawową wiedzę z zakresu połączeń gwintowanych i trzeba wiedzieć co kupić (tu jest największa rozkminka)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
Opublikowano

Bartek własnie klocki lego dla tego  kto ma już jakąś wiedze :) a jak dla mnie zrobic narurowca to jakby siąść w samolot i kazać leciec hihih. Powiedzcie mi jaki koszt wyniesie pod baniak 240 litrów,bo wydaje mi się że aż potrójna filtracja mi aż nie potrzebna.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Arni napisał:

potrójna filtracja mi aż nie potrzebna.

Ja mam 5x więcej przepływu na godzine niż wody w akwarium A i tak czasami trzeba ręcznie w zakamarkach odmulić dno

Edytowane przez Boos82
  • Lubię to 1
Opublikowano

Powiedzcie mi jaki koszt wyniesie pod baniak 240 litrów

Myślę, że spokojnie można się zmieścić w 1000zł. U mnie wyszedł tysiąc z małym ogonkiem dlatego, że dałem zawory pvc, obecnie będę ciął koszty właśnie na zaworach. Wyglądało to tak

454d5b899a820080d80932868e083158.jpg&key=25b11b86584113ae9cd24369d9f9958f38e9c3f48a2a5ec83d9d735326bb30ae

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3