Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, zakładam akwarium 100x40x50 i chce zastosować stary filtr kubełkowy jbl e901 jak biologa z wkładkami gabkowymi i ceramika. Czy zda to egzamin? Co powinienem do tego dołożyć? 

Posted (edited)

Cześć. Ten JBL na pewno pociągnie biologie. Widziałem w Twoim poprzednim poście że pytałeś o jakiegoś mechanika - tu mógł byś włożyć głowicę Aquael z prefiltrem Eheima wypełnionego watą JBL Symec - jest to popularne i polecane rozwiązanie dla kogoś chcącego mieć mechanika w środku. Taki mechanik uciągnie w Twoim zbiorniku również cyrkulację. Jednak są tego też minusy- przede wszystkim jest to po prostu duże. Ja poszedł bym albo w mocny kubeł z prefiltrem (korpus narurowy bądź jakis Hw), albo rozważył budowę małego kaseciaka (znajdziesz mnóstwo tematów o tym) który w jednym ogarnie Ci biologię, mechanike, cyrkulację i nawet skimmer 😉 Kasetę łatwo zasłonisz wiekszym kamieniem i nie bedzie rzucac się w oczy. Jest więcej opcji filtracji, jak np. filtr hamburski który też fajnie daje radę. Na spokojnie przejrzyj tematy z forum i wybierz coś odpowiedniego dla siebie 👍

Edited by Mróz
  • Like 3
Posted

Cześć

Ja mam akwarium 214 litrów i filtr zewnętrzny JBL901 już od kilku lat. Mam też głowicę Aquela 1000 na gąbce ale  chcę dołożyć zamiast gąbki prefiltr Eheim-a i myślę o zmianie głowicy na 1500 albo 2000. Tylko oczywiście masz potem to w środku.

Posted

Tak dobry zestaw. Tylko wziął bym głowicę 2000, zawsze możesz skręcić jej moc, a w razie jak by jej brakowało masz zapas.

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted

Pomyśl o jednym mocnym kubełku który ogarnie filtrację mechaniczną i biologiczną np. Ikola 1200maxx. Wtedy unikniesz widoku sprzętu w akwarium(filtry wewnętrzne) .