Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli jeżeli kupię zestaw Tetra Laborett + dodatkowo Tetra ammonia będzie wszystko w porządku?

Orientuje się ktoś może ile testów można wykonać Tetrą Laborett?

Może jednak bardziej ekonomicznie będzie kupić każdy z testów osobno (koszt większy ale czy na dłużej starczy).

Tak kombinuje bo wiem że na początku to tych testów będę robił dużo(jak każdy na początku podejrzewam), z wiekiem się pewnie to unormuje :-)

Opublikowano
ja używam wyłącznie sery

ale nie badam nic poza pH, kH i NO3

ale na to można sobie pozwolić gdy ma się pewność że ma się dojrzałe akwarium, przy dojrzewającym akwa obowiązkowo trzeba mierzyc NO2, zresztą co jakiś czas warto jest i mierzyć to w dojrzałym akwa - szczególnie jak się tak lubi kombinować z filtracją ;):D

Opublikowano
ja używam wyłącznie sery

ale nie badam nic poza pH, kH i NO3

ale na to można sobie pozwolić gdy ma się pewność że ma się dojrzałe akwarium, przy dojrzewającym akwa obowiązkowo trzeba mierzyc NO2, zresztą co jakiś czas warto jest i mierzyć to w dojrzałym akwa - szczególnie jak się tak lubi kombinować z filtracją ;):D

bez znaczenia mierzenie od czasu do czasu...

prędzej niż się zabierałem za testy i zanim "nakapałem kropelek", widziałem po rybach i wodzie czy wsio ok...

zawsze najpierw coś zobaczyłem "nie tak", a dopiero potem utwierdzałem się testami...

i najczęściej kończyło się tylko na podmianie i to nie odrazu... (nie wcześniej niż 5 dni po poprzedniej - gdy ok to co tydzień)

więc po jakimś czasie z testów wogóle zrezygnowałem i jak coś mi nie pasi to podmieniam 15% i jest luz - bez młodego chemika :P

bo tak naprawdę nic się nie dzieje złego jeśli:

a) nie przekarmiam

c) dbam o regularne prace serwisowe

d) nie zabijam złoża (mimo zabaw z filtrami)

e) nie mam przerybionego akwa

f) dostarczam doskonałej świeżej wody (dwustopniowa filtracja w łazience)

g) przyglądam się zbiornikowi codziennie

poza tym nie chcesz wiedzieć jak odpaliłem to akwa... i w jakim tempie... bo jednak dojrzałe to ono nie było "tak odrazu" na potrzebę :P

EDIT:

tak sobie teraz pomyślałem przeglądając "aktywne wątki"...

ludzie się cackają (sorry za to słowo, ale brak mi pasujących synonimów), "bawią w tą akwarystykę", kupują wszystko jak podleci, a potem i tak są na forum wątki w stylu:

"aaaaaaaaaaa mam zakwit, woda zielona, jak to zwalczyć, podmieniłem wszystko poza szybami i nic..." :P

"aaaaaaa a teraz mam zmętnienie, ryb nie widzę, jak zwalczyć ten syf..." :lol:

"aaaa kamienie mi zardzewiały, w moim dwutygodniowym akwa..." :mrgreen:

"aaa czy no3 >100mg to dobry wynik? ratunku... ryba mi się kiwa" :lol:

a mi się wydaję że wystarczy nie tylko poczytać, ale logicznie połączyć kilka faktów z cierpliwością i opanowaniem - wtedy robienie testów nie stanie się "uzależniające" :wink:

sorry za OT, ale już od dłuższego czasu starałem się powstrzymywać

Opublikowano

ale Ciebie nie porównuję do nowiciuszy, którzy po pierwsze mogą odebrać samca zaloty jako drgawki przedśmiertne, lub na odwrót. nie majac doświadczenia nie wiadomo jak wygląda naturalne zachowanie ryb i jak te ryby nie przekarmiać itp.

Opublikowano

Oj makok makok, cofnij się o swoich 1300 postów do tyłu i sprawdz jakie pytania zadawałeś :wink::D

po drugie oczywiście że jak ryby sie ma dłuuuzszy czas to po rybach można poznac jaki po kolorze i zapachu wody itd, al etak jak yaro napisał początkujące tego nie wie a i ja się z Toba nie do końca zgodzę mimo ż epo rybach poznam co i jak ale po rybach widac dopiero jak juz zmiana jest poważniejsza wiec ja testy w akwa od czasu do czasu robie tak profilaktycznie i np jak w akwa u mnie wartość NO3 ma prawo osiągnoąć co najwyżej 15 i czasem się okazuje jak trochę sobie odpuszczę z braku czasu serwis że jest az 25 co dla mnie jest już prawie klęską ekologiczną a po rybach tego jeszce nie widać i wtedy wole się sprężyć i coś zrobić a nie odpuszczac dalej aż będę miał NO3 30-40 bo wtedy juz po rybach widać a do tego dopuścic nie chcę.