Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W międzyczasie znalazłem źródła, gdzie bez problemu kupię ryby, które chcę. Jeden hodowca ma takie cudo na stanie. Tramiriochromis intermedius kambrili. Z zachowania ponoć podobne do Lethrinopsów. Ma ktoś doświadczenie z tym gatunkiem? 

78896948_548897282359471_3836068684875431936_n.jpg

Edytowane przez darianus
Opublikowano
4 godziny temu, darianus napisał:

Tramiriochromis intermedius kambrili

Tramitichromis intermedius. Kolega Olobolo miał tę rybę, zamieścił jej opis na Forum. Znajdź przez wyszukiwarkę. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak sobie myślę, żeby może jednak dać do obsady jedną mbumę z uwagi na inny kształt ciała. Czy taka obsada się sprawdzi?:

1. Otophyrynx tetrastigma - 2 samce i odpowiednia ilość samic

2. Aulonucara usisya - 2 samce i odpowiednia ilość samic,

3. Cynotilapia hara - 2 samce i odpowiednia ilość samic

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W końcu stanęło na tym że będzie:

1. Aulonucara usisya - 2 +4

2. Tramitichromis intermedius kambrili - 2 + 4

3. Copadichromis fire crest - 2+4

4. Placidochromis blue otter - 2+4

Wiem, zalecane są 3 gatunki do tego litrażu, ale mam nadzieje że relatywnie niewielkie rozmiary jak na non mbuma i cechy zachowania wybranej obsady pozwolą na koegzystencję :)

Opublikowano
5 godzin temu, darianus napisał:

3. Copadichromis fire crest - 2+4

Ciekawy wybór. Czy dowiadywałeś się o tym gatunku? Ciekaw jestem, jakie będą Twoje doświadczenia z tym gatunkiem w akwarium wielogatunkowym. Ja planowałem go chować jednogatunkowo, gdyż czytałem, że niezbyt dobrze znosi towarzystwo innych gatunków. Trudno mu się min. wybarwić. Wydaje mi się, że pod tym względem jest podobny do moich Copadichromis geertsi. Lubi zakamarki...groty skalne, gdzie wyznacza swoje terytorium. Nasz kolega @jjacek chował ten gatunek, więc może skontaktuj się z nim, żeby czegoś więcej o nich się dowiedzieć. 

Opublikowano (edytowane)

Tak, słyszałem, sorry bardziej czytałem. Ale mimo wszystko chcę spróbować wielogatunkowo z Fire Crest. Jeśli samce się nie wybarwią, nie będzie problemu, ponieważ tak szczerze to zachwyciły mnie samice tego gatunku. Na pewno zdam relacje z moich doświadczeń :)

Edytowane przez darianus