Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam w domu filtr na rurowy, pompę Aquela i jakieś węże też się znajdą i planuję zrobić z tego dodatkowy filtr zewnętrzny do akwarium 450l z pyszczakami. Mam do Was koledzy i koleżanki pytanie co będzie lepsze na podłączenie z kształtek (zawory, króciec na wąż) metalowe czy plastikowe elementy?
Plastikowych się trochę boję czy będą szczelne żeby powodzi nie zrobić sobie w pokoju. Te plastikowe o których czytałem to są stosowane do nawadniania pól. A stalowe to czy będą bezpieczne dla ryb. To są zwykłe zawory przeznaczone do wody w instalacjach domowych.
Pomożecie podjąć jakąś właściwą decyzję?

Opublikowano

Zawory i kształtki mosiężne są jak najbardziej bezpieczne. Zawory do nawadniania nie bardzo się nadają z powodu bardzo małego przekroju wewnątrz (hamują przepływ) Co to za pompa Aquaela?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Podobne rozwiązanie opisałem w swoim artykule, zachęcam do lektury.

http://forum.klub-malawi.pl/topic/22594-wydajna-filtracja-mechaniczna-z-wykorzystaniem-korpusu-narurowego/

Opublikowano
Nie będą szczelne. Sam mam podpięty korpus narurowy do kubełka za pomocą takich szybkozłączek. Wystarczy ze ruszysz wężem i od razu kapie z połączeń. 

Nie chodzi o szybkozłączki tylko o kształtki i zawory pvc

Opublikowano

Pompa którą posiadam to AQUAEL UNI-PUMP 1500, narurowiec to kupiony w Mrówce firmy USTM. Wszystko mam (pompę, filtr przepływowy na rurowy, węże) oprócz zaworów kulowych i króćca na węża które bym chciał zamontować z obu stron korpusu narurowca, od czasu do czasu coś w nim wyczyścić to taki zawór przyda się. Z tego zestawu chciałem zrobić osobny filtr zewnętrzny. Pompę planuję dać na wyjściu z filtra.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marcinb098 napisał:

Pompa którą posiadam to AQUAEL UNI-PUMP 1500

Wg mnie jest to jedna z gorszych pomp. Zapoznaj się z tym tematem i wnioskami. Mam nadzieję , że Ty będziesz zadowolony ze swojego egzemplarza.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Na tym unipumpie to Ty wydajności nie uzyskasz. Szkoda Twojej pracy i czasu na to. Zapoznaj się z artykułem, który wcześniej zaproponowałem.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia jaka będzie wydajność pompy Aquaela z tym filtrem, może w weekend pobawię się trochę z tym. W tej chwili poza zaworami i krućcami nie będzie mnie dużo kosztować to można spróbować. Mam tą pompę od jakiegoś miesiąca może dwóch i czasem ją używam przy podmianie wody i jest ona cicha. Okaże się jak przy pracy ciągłej będzie się sprawować. Planuję dać tą pompę na wylocie z filtra. Jak za jakiś czas będzie głośna to ona ma chyba dwa lata gwarancji ale mam nadzieję że będzie dobrze z nią. Chyba zostawię oryginalny wkład tego filtra z jakim go zakupiłem. Mam dwa zewnętrzne Eheim i wewnętrzne Aquela. Trochę odchodów ryb na dnie akwarium leży i myślę że taki wynalazek coś pomoże.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
18 minut temu, marcinb098 napisał:

Nie mam pojęcia jaka będzie wydajność pompy Aquaela z tym filtrem,

Marcin..problemem tej pompy jest to , że nagle potrafi spaŚć jej wydajność i to drastycznie. Spójrz na moje filmiki. I nie jestem odosobniony. Ale trzymam kciuki aby u Ciebie było OK.

• Lubię to 1