Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie prosiłbym o wyrozumiałość :) Posiadam akwarium o wymiarach 160x40x40 a w nim samiec saulosi + 3 dorosłe samice + 3 młode sztuki, 1samiec taivan reef + 3 samice oraz 1samiec yellow + 2 samice + 3 sztuki młodych acei czy to jest odpowiedni dobór ryb ? Jeżeli w tym zestawieniu są jakieś błędy proszę o zwrócenie mi uwagi gdyż nie chciałbym męczyć gatunków jeżeli do siebie nie pasują. Obsadę mam po poprzednim właścicielu który likwidował zbiornik. Dziękuję i Pozdrawiam.

IMG_20191130_114904.jpg

Edytowane przez Piotr.B
Opublikowano

Witaj! 

Trochę marnie z wysokością i szerokością dla Pseudotropheus acei i Protomelas 'steveni taiwan'. Dorastają do pokaźnych rozmiarów i potrzebują przestrzeni. Poza tym acei dobrze jest pielęgnować w dużych stadach (min. 10 szt.). Jeśli masz możliwość i chęć poprawy, to raczej szukał bym nowego domu dla tych dwóch gatunków i celował w mniejszą mbunę dla saulosów i caeruleus.

• Lubię to 2
Opublikowano
Taiwan Reef to lokalizacja na jeziorze. Możesz pokazać tą rybę?

To chyba Protomelas Steveni Taiwan Reef

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edit: teraz widzę, ze Przemek o tym napisał

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tak dokładnie Protomelas Steveni Taiwan Reef. Dziękuję za spostrzeżenia będę się starał coś z tym zrobic, w moich okolicach ciężko o pyszczaki ale będę próbował.

Edytowane przez Piotr.B
Opublikowano
5 godzin temu, SlavekG napisał:

Taiwan Reef to lokalizacja na jeziorze. Możesz pokazać tą rybę?

Sławku tak wygląda samica, ogólnie bardzo spokojne i trzymają się razem.

IMG_20191130_144044.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
31 minut temu, SlavekG napisał:

W takim razie posłuchaj co Przemek napisał wyżej. Acei i Protomelas nie za bardzo nadają się do tego zbiornika.

Będę się starał dostosować do rad jak najszybciej. Swoja drogą dzięki Panowie za odzew.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Piotr.B napisał:

Będę się starał dostosować do rad jak najszybciej. Swoja drogą dzięki Panowie za odzew.

Trochę szkoda, że zbiornik nie jest ciut wyższy i szerszy. Te Protomelasy i saulosi to bardzo ciekawe połączenie. Stawiaj większy baniak😉

Edytowane przez przemo-h
  • Lubię to 1
Opublikowano
25 minut temu, przemo-h napisał:

Trochę szkoda, że zbiornik nie jest ciut wyższy i szerszy. Te Protomelasy i saulosi to bardzo ciekawe połączenie. Stawiaj większy baniak😉

Przemo z chęcią bym to zrobił przesiadłem się że 112 litrów na to i już mi coś nie pasuje że miejsca brak czy cuś:p

• Lubię to 1