Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie :) 

Każdemu z nas zapewne zależy na dbaniu o estetykę naszego zbiornika, zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz ;) Dlatego chciałbym się dowiedzieć jakich gadżetów i jakich preparatów używacie do czyszczenia waszego akwarium?
Jakie czyściki? Jakie gąbki? Jakie szmatki? Jakie płyny/preparaty? Najważniejsze aby nie rysowały szkła oraz były bezpieczne dla rybek :) 

Dopiero rozpoczynam swoją przygodę i chciałbym dokonać właściwego zakupu całego niezbędnego osprzętu, który pomoże mi zapanować nad czystością mojego akwarium :) 

Miłego dnia! :) 

Opublikowano (edytowane)

Osobiście polecam  czyścik magnetyczny  Tunze 0220.010 Care Magnet Nano swietnie sprawuje się i nie rysuje szkła.

Edytowane przez D@wid
  • Lubię to 2
Opublikowano

A takie pytanko. Jak zabezpieczacie się przed gryzieniem  przez ryby jak trzeba rękę zamoczyć w akwarium? Ja też wewnątrz czyszczę gąbką kuchenną ale przy tym strasznie mam rękę poszczypaną.

Opublikowano

Do czyszczenia szyb również zwykłej gąbki do naczyń. Przy dnie dodatkowo starej karty kredytowej, bo palec się nie zmieści. 

Kurcze, mój telefon robi straszne foty😜

IMG_20191130_133707.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Ja podobnie jak @D@wid używam czyścika Tunze Care Magnet Long 0220.015 jest swietny, zwłaszcza przy dnie, a oprócz tego jak koledzy wyżej zwykła gąbka do mycia naczyń i z zewnątrz plyn do mycia szyb i ręczniki papierowe.

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, D@wid napisał:

Osobiście polecam  czyścik magnetyczny  Tunze 0220.010 Care Magnet Nano swietnie sprawuje się i nie rysuje szkła.

2 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Na zewnątrz płynem do mycia okien i papierowy ręcznik.

Witaj @Nowinsky :) 

Używam tego zestawu co koledzy powyżej.

Aha. Jeśli zdecydujesz się na zakup czyścika Tunze to bierz pod uwagę grubość szkła w akwarium. Moim zdaniem Tunze nano nadaje się do max 8mm szyby. Powyżej 8mm grubości szyby brałbym Tunze Care Magnet Long 0220.015  

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 3
Opublikowano

W środku gąbka do naczyń z zewnątrz ścieka z mikrofibry i woda. Aktualna obsada mnie nie gryzie ale pamiętam samca Callainosa który szarpał mi skórę jak reksio boczek ;) .

• Haha 3
Opublikowano

Ja w środku używam zwykłej kuchennej gąbki do naczyń.Lubię moczyć łapska w moim akwarium.😊

Na zewnątrz zwykły papier toaletowy.Przeważnie chucham na szybę i wycieram papierem.😉