Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Sacrum napisał:

Wychodzę z założenia że wymieniam kiedy wata jest zapchana

Ja rozumiem..ale wolę robić to w jeden dzień czyli podczas podmianki. Jak pokażesz po 7 dniach to zastanowię się nad tym patentem z przewierceniem denka prefiltra.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja też tak robiłem ALE stwierdziłem że z podmianek i wymian waty co 7dni zrezygnuję monitorujac temat testami no3, no2.
I tak od przeszło pół roku podmieniam wodę co 2tyg ~30% czasem 40%.

Wata niestety nie wytrzyma 2tygodnie u mnie. 10 dni mad i jest przypchana po 7 dniach będzie brudna (od tego w końcu jest ).

Opublikowano
Teraz, Sacrum napisał:

Wata niestety nie wytrzyma 2tygodnie u mnie. 10 dni mad i jest przypchana po 7 dniach będzie brudna (od tego w końcu jest emoji6.png).

..ale jestem pod wrażeniem. Bo zawsze mi się wydawało , że u mnie czyści OK i w sumie tak było. Ale z patentem z denkiem jest jeszcze bardziej skuteczne.

Opublikowano

Rozumię że zasys prefiltra około 5cm nad piaskiem. A na jakiej wysokości macie ac2000? I w jak wysokim zbiorniku? I czy stosujecie na głowicę jakieś zwężki czy coś innego na wylot?

Opublikowano (edytowane)

Wylot fabryczny bez płetwy czy zwezki do natleniania. Jak ma dobrze zbierać kupy to ma być możliwie blisko piasku.

Wata po tygodniu.Jeszcze spokojnie do 10 dnia by dała radę.
bf621d6ecb8001afd0aba5799288e486.jpg0a77a6e215f8339f59da915abe16cdb7.jpg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
2 minuty temu, Sacrum napisał:

Wata po tygodniu.
Jeszcze spokojnie do 10 dnia by dała radę.

Może i by dała radę, ale nie o to przecież chodzi, prawda? To co zebrało się na tej wacie zaczyna się rozkładać po około 7 dniach, czego efektem końcowym jest no3. Ideą prefiltra jest zbieranie zanieczyszczeń i usuwanie ich zanim zaczną się rozkładać.

• Lubię to 2
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
6 minut temu, Pawel85 napisał:

Witam. Mam pytanie. Czy prefiltr można rozbudować o większą ilość koszy ? Fabrycznie dają dwa. Pozdrawiam.

Tak, fabrycznie są dwa. Możesz rozbudować o kolejne kosze.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam jedno pytanie tego prefiltra eheima. Jak będzie lepiej go ustawić? Na zasysie do prefiltra zew hw 602a? czy do aquael turbo 1500? po drugiej stronie akwarium co zasys z filtra zewnetrznego? Czy w pierwszym przypadku nie zdławi toza bardzo przepływu aqua novy 1500 dodam ze aktualnie nie mam nic na zasysie i woda idzie do hw 602a i z tamtąd do aqua novy i do akwarium.

Pozdrawiam.