wędrowycz Opublikowano 29 Listopada 2019 #1 Opublikowano 29 Listopada 2019 Widziałem w sklepach otwór zrobiony w pionowej rurze doprowadzającej wodę z filtra (nad powierzchnią wody). Co to za wynalazek? Napowietrzanie? Łagodniejsze odpowietrzenie instalacji?
yaro Opublikowano 29 Listopada 2019 #2 Opublikowano 29 Listopada 2019 Napowietrzanie, zasada jak przy rurce Venturiego, natomiast sam otwór trochę mnie dziwi.
wędrowycz Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 29 Listopada 2019 Hmm, trudno mi to połączyć z rurką (zwężką) Venturiego. Masz na myśli powietrze, które będzie "wciągane" przez mały otworek i ma razem ze strumieniem wody wędrować do baniaka? Tam to tak nie działało. Z tego otworu woda powoli wypływała.
bobasxx Opublikowano 29 Listopada 2019 #4 Opublikowano 29 Listopada 2019 A może to zabezpieczenie przed zalaniem przy rozszczelnieniu kubła?
wędrowycz Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 29 Listopada 2019 2 godziny temu, GOLUMN napisał: Masz zdjęcie tej rurki? Niestety nie ale budowa nie jest specjalnie zwymyślana. Do akwarium wchodzi od góry pionowo rura ~1", poniżej kolanko i wylot wody idzie po powierzchni, czyli standard nam znany. Przed tym kolankiem, czyli parę centymetrów nad powierznią wody jest w rurze otwór, myślę że 2-3mm przez który sączy się woda i spływa po rurze do akwarium. Nic więcej. Ostatnio widziałem to chyba w eRybce w Zabrzu.
Falcowski Opublikowano 29 Listopada 2019 #7 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Otwór jest po to, żeby woda nie spłynęła z akwarium przez rurkę w dół (opróżniając częściowo akwarium), np przy serwisie lub rozszczelnieniu. Takie rozwiązania stosuje się przy SUMPach, jeśli nie da się zaworu zwrotnego na powrocie. Edytowane 29 Listopada 2019 przez Falcowski 1 1
wędrowycz Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #8 Opublikowano 30 Listopada 2019 Piękne dzięki za wyjaśnienie.
Rekomendowane odpowiedzi