Skocz do zawartości

Racje zywnosciowe dla pyskow 3-4cm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No wlasnie, w ramach poglebiania wiedzy w temacie hodowania moich pyskow chcialem dzieki waszej wiedzy upewnic sie jakie powinny byc racje zywnosciowe.

Aktualnie w akwa plywa 8 saulosi i 7 acei w rozmiarach 3-4 cm

Karmimy je standardowo 2 razy dziennie , w weekendy 3 razy.

Staramy sie ich nie utuczyc, z drugiej strony nie chce aby glodowaly.

Jakie racje zywnosciowe powinny dostawac?

Oczywiscie na oko, np. jednostka miary to lyzeczka do herbaty :-)

Na ile powinno starczyc np. opakowanie platkow Malawi 300ml ?

Dzieki za pomoc.

PS. Pytanie wzielo sie stad iz dokupione Saulosi maja jakby wieksze brzuszki ( troche ) - pytanie czy to nie od wiekszej ilosci pokarmu?

PS2. lepiej je stale przygladzac czy puscic wodze fantazji ? ( w okresie ich wzrostu/dojrzewania)

dzieki za pomoc

Opublikowano

Nikt nie okresli tobie dokładnej porcji, bo coś takiego jest nie do wyliczenia. Daje się tyle, ile ryby są w stanie zjeść w przeciągu ok. minuty, najlepiej, żeby nie opadło na dno (jeśli karmisz kilka razy dziennie). Oczywiście ryba trochę głodna jest lepsza, niż przekarmiona. Nie daj się zwieść pazerności mbuny :wink: .

Opublikowano

dokladnie nie, raczej pogladowo.

nie chce aby nie dozywione wolniej rosly :D

bo np. pokarm malawi 300ml mam od poczatku jak sa pyski i nadal prawie nie ubylo :-)

Chodzi o to ze mieliscie male pyski - stad pytanie

daje im teraz 2 razy dziennie 2-3 szczypty w 2 palce

Opublikowano

przecież masz już całą informację.

Karm tak aby ryby zjadły wszystko w przeciągu minuty, najlepiej gdyby pokarm nie zdążył opaść na dno

Opublikowano

no tak, tylko u mnie pokarm przy dnie jest dosc szybko , deszczownia go zawija i jest wszedzie :-)

Wbrew pozorom JBL 250tka robi zawirowanie. :lol:

no nic bede kombinowal.

Opublikowano

Jeśli pokarm szybko opada na dno, to wykorzystaj jednostkę "czasową", tzn po minucie od wsypania pokarmu dobrze by było, żebyś go nie widział :wink:

Piszesz o karmieniu w weekend po 3 razy. Spytam z ciekawości: nie robisz głodówki jednodniowej? Wydaje mi się, że przy rybach do 4cm można już ten element stosować. :roll:

Opublikowano

ja zauważyłem że najfajniej się karmi "z ręki"

tzn akurat w przypadku "hikari granulki small pływające" - rozmaczam dwie szczypty (na 28 ryb od 2,5 do 7cm) i karmię po kilka granulek z zamoczonych palców... lekko rozgniecone pływają, ale zwykle nie zdążą odpłynąć na centymetr od palców... :P

zaczęły nawet skubać palce bez granulek... super przeżycie i dodatkowo jak mnie widzą to "za mną pływają" :wink:

widze wtedy też, gdy większe ryby (wiadomo żrą więcej) zaczynają się zaokrąglać to przestaję...

jeśli akurat pada na tabsy przyklejane do szyby to przyklejam dwie...

jak spirulinę w płatkach to zatapiam dwie szczypty (większe niż hikari) w strumieniu z filtra - to akurat z myślą o mniejszych osobnikach i wyrówaniu szans

ale najchętniej to żrą "drzewka bonzai" (ugotowane bez soli na półtwardo brokuły) - nabijam na wykałaczkę i wbijam w dno - zabieram po 10min lub jak ryby tracą zainteresowanie...

IMG_4653.JPG.jpg

i oczywiście dzień w tygodniu głodówki - na początku było mi trudno się zdobyć na to, ale widzę że po takim dniu weselej wypływają w toń i stało się to naturalną sobotą :P