Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Potrzebuję info w sprawie pyszczaków.

Byłam ostatnio u znajomego, który hoduje te ryby (żółte i szaroniebieskie w pionowe prążki). Jestem totalnym laikiem w temacie ryb, ale miałam wrażenie, że w tym akwarium jest za dużo ryb. Zrobiło mi się ich szkoda, bo obawiam się, że one źle się czują w  takim tłoku. Stąd też moje pytanie: ile ryb może być w akwarium 200 litrów?

Nie szło policzyć ile ich jest, bo są bardzo ruchliwe, ale na pewno było ich ok. 40 szt.  Szkoda, że nie wpadłam na pomysł sfotografowania akwarium :(

Pytałam tego znajomego czy nie jest ich za dużo i powiedział, że owszem, ale on musi mieć na co popatrzeć. 

Kolejna kwestia, to ile i jak często muszą jeść? Bo z tego, co widzę,  to on raczej rzadko i mało je karmi,  "bo będą mu zasrywały akwarium". Poza tym powiedział, że planuje jechać na wczasy. Zapytałam kto będzie karmił w tym czasie rybki, a on na to, że nikt nie będzie ich karmił, BO NIE MA TAKIEJ POTRZEBY!!!

PRZEZ 2 TYGODNIE!!!

Przecież to nie węże, że mogą jeść raz na jakiś czas!

Proszę, oświećcie mnie w tym temacie trochę.  Bo jeśli tym rybkom dzieję się krzywda u tego człowieka,  to jestem w stanie zainterweniować. 

A sądząc po jego podejściu, to całkiem możliwe, że dzieje im się krzywda. Podchodzi do tematu totalnie egoistycznie - na zasadzie, że nieważne czy jest im dobrze, ważne, żeby on nacieszył swoje oko.

Opublikowano (edytowane)

Pysie karmi się 2x dziennie, bardzo małe porcje, w tym 1 dzień w tygodniu głodówka.

Może spokojnie jechać na 2 tygodnie i nie karmić, szczególnie przy dorosłych rybach.

Co do ilości, to jak dorosłe, to faktycznie może mieć przerybienie, co nie jest dobre.

Niektórzy robią taką zupę rybną tłumacząc, że agresja się wtedy lepiej rozkłada, ale nie promujemy takiego stylu.

Miały bardziej koło 10 cm, czy bardziej koło 5 cm?

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

Podpinam się pod to co kolega powyżej napisał. Jednorazowa dwutygodniowa głodówka krzywdy im nie zrobi. Natomiast 40 osobników w tym zbiorniku to dużo za dużo. Przy odpowiednich warunkach można by hodować tam do 20 rybek, choć 15 jest lepszą opcją.

Zastawia mnie jakość wody przy takiej ilości ryb. Jakoś nie wyobrażam sobie tego zbiornika.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

@Falcowski: większość koło 10cm, choć było parę sztuk malutkich (może z 5-7 szt.).

@SlavekG: Co do jakości wody, to jak go pytałam, mówił, że co jakiś czas odciąga wężykiem np. 3 wiadra i nalewa tyle samo świeżej wody.

To co zrobić z tą nadwyżką ryb? Powiedzieć mu, żeby komuś oddał? A jak się nie zgodzi? Wziąć wiaderko i wyłowić? Kurcze, nie wiem...no na pewno nie godzę się na to, by rybki źle się czuły.

Opublikowano

Trzeba by sprecyzować to ''co jakiś czas''

W kwestii rybek nic nie zrobisz jeśli to nie Twój zbiornik, możesz jedynie starać się przekonać znajomego że robi źle.

Opublikowano

@SlavekG: woda akurat nie wzbudziła moich podejrzeń, była całkiem spoko, przejrzysta, bez zanieczyszczeń. 

Jak nie będzie chciał oddać rybek, to odbiorę je w trybie interwencyjnym i  już. Tylko co ja zrobię z tymi rybkami? Może dam tu na forum info, że oddam...na pewno poszukam dla nich dobrego domu. Nie wiem tylko jak je przeselekcjonować (np. odróżnić samce). Ale to jeszcze poczytam na ten temat. 

Opublikowano
1 minutę temu, Semidea napisał:

@SlavekG: woda akurat nie wzbudziła moich podejrzeń, była całkiem spoko, przejrzysta, bez zanieczyszczeń.

Bardziej miałem tu na myśli czystość chemiczną wody, np poziom NO3.

Jak uda Ci się porobić im zdjęcia to możesz je u nas na forum wstawić w dziale identyfikacja