Skocz do zawartości

Niski poziom NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Akwarium odpalone we wrześniu, miesiąc temu wpuszczone ryby. Biologia w narurowcu zalana w lipcu i od tego czasu woda kręci się w obiegu (zamiast akwarium wiadro z wodą). 
Woda na początku zasilona wodą amoniakalną i bakteriami. Amoniak zgodnie z oczekiwaniami spadł do wartości niemierzalnych, NO2 wzrosło poza skalę. Robiłem podmianki aż poziom NO2 zaczęło być mierzalne. Potem samo zaczeło spadać do poziomu 0.1-0.5ppm. Od miesiąca jest na takim poziomie. Nie wiem dlaczego NO3 nie rośnie. Do tej pory nie widziałem wyników pomiaru powyżej 6ppm.

Z jednej strony ryby są zdrowe i energiczne, woda czysta. Pomiary nie są katastroficzne ale nie wiem co się dzieje z tym azotem skoro NO2 przestało rosnąć. Coś go absorbuje. Podmiany wody symboliczne - ok 10% co dwa tygodnie. Bakterie aplikowałem różne.

Poniżej dzisiejsze pomiary, w kolejności (bez  Ca, Mg): 

wwwww.jpg

Edytowane przez wędrowycz
Opublikowano
2 godziny temu, iquitos68 napisał:

Możesz sprawdzić datę przydatności testów na NO3, czy już nie jest przekroczona. 

Na odczynnikach jest nr serii 1014 i 10 17 (nie mam daty). To już jest uzupełnienie, oryginalne z walizki też wskazywały podobnie, a jej ważność to 10.2020.

Opublikowano
W dniu 25.11.2019 o 00:44, wędrowycz napisał:

Bakterie aplikowałem różne.

Napisz konkretnie co stosowałeś, uwzględnij wszystko z wyjątkiem wody, piasku i kamieni. Pamiętaj, że większość uzdatniaczy wody i środków do startu zbiornika nie jest przeznaczona dla ludzi używających testów i wpływa na ich odczyty, szczególnie różne "bakterie" lubią maskować azot przed naszymi testami kropelkowymi.

Opublikowano
13 godzin temu, darkon napisał:

Napisz konkretnie co stosowałeś, uwzględnij wszystko z wyjątkiem wody, piasku i kamieni. 

Od lipca zużyłem kilka ampułek Prodibio Biodigest,  butelkę 100ml Sachem Stability i ~50ml Tropical BactoActive