Skocz do zawartości

mętna woda - ustawienie cyrkulacji/filtracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Koleżanki i Koledzy,

właśnie ruszył baniaczek od podstaw zbudowany własnoręcznie, szafka, tło, korona, oświetlenie (poza szkłem). Wymiary 130x45x55 i jak to na początku zawsze pojawiają się choroby wieku dziecięcego na start zmętnienie wody. Nie chce za bardzo puścić pomimo przełożenia gąbek z innego baniaka, ale liczę że to kwestia czasu. Większy problem pojawił się z ustawieniem cyrkulacji w zbiorniku. Z forum wyczytałem, ze JBL e1502 wystarczy niestety jest na ten moment słabo, cyrkulator sow -4 to totalna pomyłka dmucha ledwo co do połowy na taką długość JVP 202 jest już w drodze.

Proszę o podpowiedź jak według Was powinna być ustawiona dysza, żeby zamiatała brudy z piasku.

Ps. dla zainteresowanych mogę przesłać fotorelacje z budowy poszczególnych elementów,

IMG_20191120_184813.jpg

IMG_20191120_184824.jpg

IMG_20191120_184833.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jebao Sow4 to dobry cyrkulator, problem w tym, że masz go za nisko i skierowałeś na piasek. Ustaw go bliżej tylnej szyby, 10cm pod powierzchnią wody, skieruj na środek przedniej szyby i lekko do góry. A tego JVP jeśli możesz to odmów, bo to dopiero jest pomyłka:P

Powiedz skąd masz te brudy na piasku, skoro jeszcze nie masz ryb?

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

ups to dopiero będzie się działo z tym JVP 202 jak jest lipa to szkoda sugerowałem się mocą tego sprzętu,

dzięki za odpowiedź cyrkulator już przestawiony sprawdzę rano jak to się będzie prezentować, a brudy pojawiły się z gąbki z filtra z innego akwarium, wydaje mi się że szybciej dojrzeje zbiornik ale mogę się mylić.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, D4LL napisał:

a brudy pojawiły się z gąbki z filtra z innego akwarium, wydaje mi się że szybciej dojrzeje zbiornik ale mogę się mylić.

Tak, szybciej dojrzeje👍 Warto też dodać bakterie Prodibio Biodigest.

12 minut temu, D4LL napisał:

sugerowałem się mocą tego sprzętu,

Właśnie moc miałem na myśli. 12000L/h w 130cm zrobi Ci wirówkę, ryby będziesz musiał przywiązywać do kamieni:lol: to żart oczywiście;) Falowniki JVP generalnie są bardzo głośne.

Dla porównania, falownik Tunze 6055 z powodzeniem napędza cyrkulację w dwu metrowych zbiornikach, a to "tylko" 5500L/h

Opublikowano

to będą najbardziej wytrenowane ryby w okolicy non stop na bieżni :) 

Bakterie, które wskazałeś już zostały dodane na razie jedna ampułka.

W kwestii głośności obecnie JBL zainstalowany uchodzi za bezszelestny, a u mnie to jak taka mini buczące wirówka odpowietrzałem bardzo starannie jednak to nie pomogło buczy na tyle poważnie, że o siedzeniu w pobliżu nie może być mowy przy włączonym TV słychać go bardzo wyraźnie co jest bardzo niepokojące. Czy taki filtr może z czasem się "ułożyć" i wyciszyć?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, D4LL napisał:

Czy taki filtr może z czasem się "ułożyć" i wyciszyć?

Tak. Z czasem na pewno się dobrze odpowietrzy i wyciszy, ale spróbuj mu pomóc, pokiwaj nim na boki i w przód i w tył.

17 minut temu, D4LL napisał:

Bakterie, które wskazałeś już zostały dodane na razie jedna ampułka.

Tyle wystarczy👍 Mierzyłeś parametry wody? Mętna woda na starcie to normalka, często odpowiedzialny za to jest zakwit pierwotniaków. Uzbrój się w cierpliwość i mierz parametry NH3/4, NO2, NO3, pH.

...aa i muszę Cię pochwalić za tło, jeśli własnoręcznie zrobione to szacun👍:)

Opublikowano

Dzięki, cierpliwość jest niezbędna 😉 jutro pierwsze badanie wody zobaczymy co w wodzie piszczy, a tło zobaczymy jak się sprawdzi 

IMG_20191015_172234.jpg

IMG_20191117_215611.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

A czy to zmętninie nie jest czasami od piasku...? Wygląda na bardzo drobny i jest go jak na moje zdecydowanie za dużo... Poza tym przestawił bym te kamienie, ułożone w daszek bo tak nienaturalnie wyglądają i nie są chyba stabilne... 🤔

• Lubię to 2