Skocz do zawartości

Moja hydroponika i zestaw Versa Garden

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super opis, warto otworzyć nowy temat o tym zestawie. Załączony filtr to pat mini 400l/h ... A testowałeś możliwość montażu wszystkiego tylko na jednym poziomie ? Z opisu wynika, że jest taka możliwość.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
31 minutes ago, suricade said:

... A testowałeś możliwość montażu wszystkiego tylko na jednym poziomie ? Z opisu wynika, że jest taka możliwość.

To raczej niemożliwe, bo

1) byłoby baaardzo szeroko,

2) nie byłoby połączenia między sekcjami, czyli musiałbym rozgałęziać dopływ na 3, potem także zamiast 2 odpływów miałbym ich 6,

3) nie byłoby efektu "zielonej ściany" a u mnie zbiornik i teraz zielony filtr są ozdobą salonu, docelowo dodam drugie tyle po bokach może :)

Edytowane przez Jusza
  • Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki za podzielenie się opinią👍. Widzę, że do tego zestawu należy również dobrać odpowiedniej wielkości rośliny ze względu na rozmiar donic i wysokość lampy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ciekawa sprawa... aquaponika powinna zdjąć NO3 a tu... poszło mega w górę, nieprawdopodobne wartości, ponad 200!

Myślę, że to jest kwestia silnych nawozów w zakupionych roślinach (tak, plukałem).

Robię duże podmiany. Wlałem też Kordon Amquel +.

Będę dawał znać co się dzieje. Na razie ryby zachowują się w miarę normalnie (o dziwo!). Mój zbiornik ma dwa lata, więc jest (był) stabilny.

Pozdrawiam Brać!

Opublikowano
10 godzin temu, Jusza napisał:

Ciekawa sprawa... aquaponika powinna zdjąć NO3 a tu... poszło mega w górę, nieprawdopodobne wartości, ponad 200!

Czytałam kilka opisów z podobną reakcją, u mnie chyba jest podobnie. Podczas remontu, 2x wymieniałam 50 % wody, żeby przesunąć akwarium. A po zamontowaniu hydroponiki NO3 mam takie samo jak po normalnych podmianach ...

• Zmieszany 1
Opublikowano
12 hours ago, Tom74 said:

Kermazyt dałeś nowy czy był w zestawie? Jeżeli był to może jest z nawozem? 

Keramzyt był w "zestawie". Gdyby Aquael nawoził azotami keramzyt do zastosowania w zestawie dedykowanym do akwarium, to byłoby dopiero kino! Na razie wykluczam tę hipotezę. 
Udało mi się zbić NO3 do 100 (NO2 jest na zero). Dzisiaj zrobię jeszcze jedną podmianę tak z 15%. Zobaczymy, czy i jak szybko będą wzrastały azotany.

• 3 tygodnie później...