Skocz do zawartości

Pierwsza podmiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zrobiłem właśnie pierwsza podmianke  ok 15 % w swoim  240l akwarium. Mam tam 20 ryb 4-5 cm . Robiłem to za pomocą ustrojstwa. Parametry wody przed to: no2-0 , no3-20 , ph-7.8. Wode w kranie mam no2-0 , no3-1 ph- 7.5. Dodałem 1 nałą łyżeczke sody oczyszczonej aby troche podnieść ph.

Moje pytanie jak teraz z testami wody, kiedy mam je wykonywać. Mam kropelkowe Salifert Freshwater.

Z góry dzięki za pomoc 

Opublikowano

Przy NO3 na poziomie 20 nie jest konieczne robienie podmiany, podobnie jak dodawanie sody w Twoim przypadku. pH 7,8 jest bardzo dobre.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Bartek to ph 7.8 miałem po dodaniu 4 łyżeczek sody 2 tyg temu. Normalnie miałem 7.5 wiec pomyślałem że jak daje świeżą wode to i ph mi automatycznie spadnie. Dlatego dodałem tą 1 łyżeczke. To do ilu mam czekać aż no3 mi się podniesie ? Na testach skala to 20 a później 40.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tom Ford napisał:

Normalnie miałem 7.5 wiec pomyślałem że jak daje świeżą wode to i ph mi automatycznie spadnie.

Ph 7,5 to wystarczający poziom. Nie musisz dodawać sody. Ważniejsza jest w tym wypadku stabilność parametrów, niż ich ewentualna huśtawka. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@poznermyślałem że ph 7.5 to takie minimum w biotopie z malawi wiec trochę chciałem je podnieść właśnie soda. Tak jak pisałem wodę w kranie mam dokładnie z takim właśnie ph wiec utrzymanie jej na tym poziomie nie bedzie dla mnie kłopotliwe. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bartek_De napisał:

40 to jeszcze bezpieczny poziom, ale przy 30 i powyżej już można podmieniać.

Barktu czegoś tu nie rozumiem. Jeżeli piszesz, że 40ppm to bezpieczny poziom to po co każesz robić podmianę przy 30 i powyżej.

Edytowane przez Slawek-meszek
Opublikowano
Barktu czegoś tu nie rozumiem. Jeżeli piszesz, że 40ppm to bezpieczny poziom to po co każesz robić podmianę przy 30 i powyżej.
Ponieważ, jeśli sobie założymy, że jest to dla nas wartość graniczna to nie ma potrzeby czekać aż NO3 ją osiągnie. Przynajmniej ja tak sobie zakładam.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka