Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, a jakie jeszcze filtry polecacie do mojego zbiornika ?

Ma to być jeden wydajny kubełek który obsłuży filtrację biologiczną i mechaniczną, nie chce mieć kilku filtrów tylko jeden, ew przewiduje falownik do środka akwa.

Kolejna sprawa to jakie media filtracyjne w nim umieścić żeby jeden filtr robił całą robotę.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
27 minut temu, Falcowski napisał:

Możesz jeszcze nałożyć na zasys prefiltr eheima wypełniony watą i tez załatwi sprawę mechaniczną. 

Pod warunkiem że nie będzie to fx6

• Lubię to 3
Opublikowano

Witam ponownie,

znalazłem taki prefiltr na allegro : https://allegro.pl/oferta/sunsun-lw-602-prefiltr-przezroczysty-do-akwarium-8579015024

Wiem że to chińczyk, ale nic innego lepszej firmy nie widziałem.

Jaki jest patent na wykonanie takiego prefiltra ? 

Myślę że przez pierwszy miesiąc nie powinno być z syfem problemu, ale może lepiej jego instalację zaplanować już teraz skoro i tak będzie potrzebny.

Jakie macie pomysły na rozwiązanie tematu Prefiltra.

Z góry dzięki

Wladek

Opublikowano
12 minut temu, Władek napisał:

Niech Ci koledzy opiszą czy bardzo spowalnia przepływ i jak technicznie wygląda odpięcie jego do czyszczenia  bo  jeżeli będziesz często go odpinał to czy nie ma zagrozżnia  po prostu rozlewania wody itp.

2 godziny temu, Falcowski napisał:

Możesz jeszcze nałożyć na zasys prefiltr eheima wypełniony watą i tez załatwi sprawę mechaniczną. 

Jako , że sam  go stosuje to też go polecam z wielu względów. Ale jest on montowany w środku akwa.

Opublikowano

Jako , że sam  go stosuje to też go polecam z wielu względów. Ale jest on montowany w środku akwa.

Tak, tylko że FX-y mają grube węże i będzie problem z dopasowaniem eheima, a jeśli nawet uda się dopasować to drastycznie osłabi on przepływ. Dlatego najlepszym rozwiązaniem prefiltra do FX-sów jest korpus narurowy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

Tak, tylko że FX-y mają grube węże i będzie problem z dopasowaniem eheima,

Zgadzam się..ja właściwie odniosłem się tylko do samego prefiltra jako tako nie biorąc pod uwagę filtra. Ale  tutaj masz racje Bartku.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, Bartek_De napisał:

Tak, tylko że FX-y mają grube węże i będzie problem z dopasowaniem eheima, a jeśli nawet uda się dopasować to drastycznie osłabi on przepływ. Dlatego najlepszym rozwiązaniem prefiltra do FX-sów jest korpus narurowy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ok. Zatem będą prefiltry z korpusów narurowych. Te korpusy za allegro po 30zl są ok ? 

Czy prefiltry mogą być powyżej kubełka? 

Czy mogą stać na podłodze na poziomie kubełka? 

Lepiej będzie zrobić instalację prefiltrów w trakcie projektowania całej instalacji ? Czy na spokojnie to zrobić później jak zbiornik już ruszy i trafi do niego życie? 

Z góry dziękuję za cenne rady.

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Korpusy mogą być powyżej kubełka, mogą też stać na podłodze, to nie istotne. Zrób to tak, abyś później w łatwy sposób mógł wymienić w nich wkłady. Jeśli masz możliwość to zrób to na etapie projektowania. Korpusy z allegro są ok, ważne żeby miały gwint 3/4", nie mniejszy.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1