Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam pytanko co do obsady tego akwarium na początku myślałem tylko o saulosi jako akwarium jedno gatunkowe, jednak po rozmowach z dziewczyną doszła do wniosku że chciała by jak naj kolorowe. I tutaj myślałem o czymś takim jak saulosi 2+6,  elongatus 1+3 i hongi również 1+3. Czy taka obsada da radę w takim zbiorniku? Zależy mi na tym żeby było jak najbardziej kolorowo.

75501010_730080020838021_107860591741239296_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, szymx1 napisał:

I tutaj myślałem o czymś takim jak saulosi 2+6,  elongatus 1+3 i hongi również 1+3. Czy taka obsada da radę w takim zbiorniku? Zależy mi na tym żeby było jak najbardziej kolorowo.

Witaj

L Hongi nie nadają się do Twojego zbiornika. Są zbyt agresywne.

W takim zbiorniku nie masz aż tak dużego wyboru, żeby było kolorowo jak chce Twoja dziewczyna. Musisz zrozumieć pewną zasadę. Dopiero zaczynasz przygodę z Malawi i już chcesz od razu dużo. Pierwsza myśl była najlepsza z saulosi. Poznałbyś ten biotop, zobaczyłbyś co i jak. Jakie to są ryby, jakie mają zachowanie itd itd. Na naszym forum jest bardzo dużo obsad polecanych do takiego szkiełka. Poczytaj proszę, zapoznaj się z lekturą.

Wybierz sobie dwa gatunki ryb z niżej podanych

1. Chindongo saulosi.

2. Iodotropheus sprengerae.

3. Labidochromis perlmutt.

4. Cynotilapia zebroides likoma red top.

5. Chindongo sp."elongatus spot".

6. Chindongo sp. "elongatus mpanga".

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ok dziękuję Ci bardzo czyli w sumie dobrze myślałem na początku, ale z tego co widzę te gatunki co wymieniłem czyli elongatus i saulosi mogą być razem. Czyli postawię na te dwa gatunki i nic więcej.

Opublikowano
4 minuty temu, szymx1 napisał:

z tego co widzę te gatunki co wymieniłem czyli elongatus i saulosi mogą być razem. Czyli postawię na te dwa gatunki i nic więcej.

Tyle że samice elongatusów nie są zbyt urodziwe. Pomyśl może o perlmucie, albo sprengerae. 

Opublikowano

czyli elongatus i saulosi mogą być razem. Czyli postawię na te dwa gatunki i nic więcej.

Nie wszystkie Elongatus, te które polecił Sławek. Jest wiele odmian Elongatus, na przykład Metriaclimy już nie będą się nadawały do Twojego zbiornika.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No rozumiem akurat te dwa gatunki mają w mojej okolicy do sprzedania. Bo w sklepach zoologicznych same kundle pod jedną nazwą pyszczaki i w dodatku ceny ogromne. Chyba że znacie jakiegoś hodowcę w okolicy dolnego śląska?

Opublikowano (edytowane)

Nie wymieniłem jednej pięknej według mnie ryby. Cynotilapia hara Gallireya Reef samczyk bardzo  ładny a i samiczki niczego sobie. Z saulosi było by pięknie i kolorowo. Samczyk saulosi pasiak niebiesko czarny, samiczki zaś żółtawe czy jak kto woli pomarańczowe. C hara samczy piękny jasny a samiczki wpadające w błekitny jak kto woli jasno niebieski.

Jeżeli chcesz kupić ryby saulosi z olx to raczej odradzam. Są to ryba słabej jakośći, widać to samczyku. We Wałbrzychu masz sklep GEKON (nie jest to reklana a pomoc). Słyszałem od znajomego, że mają dobre ryby

https://www.olx.pl/oferta/pyszczak-saulosi-CID103-IDxzrGH.html#b6aa747731

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 2
Opublikowano
26 minut temu, Slawek-meszek napisał:

Słyszałem od znajomego, że mają dobre ryby

Potwierdzam. Na pewno "maingano" i "rdrzawe " mają super ale swojego źródła nie ujawniają.

6 minut temu, szymx1 napisał:

No muszę zadzwonić tam i popytać 100km

Zadzwoń..bo nie zawsze w ofercie jest to samo co w sklepie. Dlatego najpierw dzwoń.

Opublikowano
Nie wymieniłem jednej pięknej według mnie ryby. Cynotilapia hara Gallireya Reef samczyk bardzo  ładny a i samiczki niczego sobie. Z saulosi było by pięknie i kolorowo. Samczyk saulosi pasiak niebiesko czarny, samiczki zaś żółtawe czy jak kto woli pomarańczowe. C hara samczy piękny jasny a samiczki wpadające w błekitny jak kto woli jasno niebieski.
Jeżeli chcesz kupić ryby saulosi z olx to raczej odradzam. Są to ryba słabej jakośći, widać to samczyku. We Wałbrzychu masz sklep GEKON (nie jest to reklana a pomoc). Słyszałem od znajomego, że mają dobre ryby
https://www.olx.pl/oferta/pyszczak-saulosi-CID103-IDxzrGH.html#b6aa747731
Gdzie ty tu widzisz samiczki jasno niebieskie w rzeczywistości są szaro niebieskie 47e3579fc6dce04392becd21fbe0437c.jpg

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka