Skocz do zawartości

Zmiękczacz wody a parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, suricade napisał:

Według moich obserwacji twarda woda jest zupełnie nieszkodliwa dla pyszczaków, więc lepiej nie kombinować.

Myślę, że autor wątku stoi przed takim samym dylematem jak ja.

Stacje uzdatniania wody montuje się zaraz za licznikiem. I teraz pytanie, czy ciągnąć specjalną nitkę z wodą twardą od licznika, czy można wykorzystać wodę zmiękczoną, która jest w całej domowej instalacji.

Opublikowano
53 minuty temu, suricade napisał:

Warto przeczytać jak to działa. https://www.filtry-do-wody.info/jak-dziala-zmiekczacz-wody/

Według moich obserwacji twarda woda jest zupełnie nieszkodliwa dla pyszczaków, więc lepiej nie kombinować.

Akurat u mnie zmiękczacz był pierwszy 😉 i to głównie z powodu osadów na armaturze domowej. 

Ja też mam dylemat czy lać wodę po zmiękczaczu? Do tej pory nalewam do baniaków wodę sprzed zmiękczacza i odstawiam na dobę w celu złapania temperatury pokojowej 😏

Opublikowano
9 minut temu, bobasxx napisał:

Akurat u mnie zmiękczacz był pierwszy 😉 i to głównie z powodu osadów na armaturze domowej. 

Trochę off, ale jak się sprawdza?

Mam przygotowaną instalację pod stację ale samego zmiękczacza nie mam. W rurach pewnie już osad jakiś jest, bo to już kilka lat korzystania. Ciekawe czy miękka woda jest w stanie to przeczyścić.

W moim narurowcu jak zrobię restart pomby, to wylatują mi śmieci wyglądające jak siekane migdały. Nie wiem czy to kwestia wody, czy może serpentynit tak się rozpuszcza (ma sporo białych przebarwień) albo zbity pył piaskowy. 

Liczę na to,  że stacja trochę pomoże na to.

Opublikowano
37 minut temu, wędrowycz napisał:

Trochę off, ale jak się sprawdza?

Mam przygotowaną instalację pod stację ale samego zmiękczacza nie mam. W rurach pewnie już osad jakiś jest, bo to już kilka lat korzystania. Ciekawe czy miękka woda jest w stanie to przeczyścić.

W moim narurowcu jak zrobię restart pomby, to wylatują mi śmieci wyglądające jak siekane migdały. Nie wiem czy to kwestia wody, czy może serpentynit tak się rozpuszcza (ma sporo białych przebarwień) albo zbity pył piaskowy. 

Liczę na to,  że stacja trochę pomoże na to.

Chyba dobrze 🤭 po prostu spełnia swoje zadanie. Raz ustawiony na 5 stopni niemieckich na wyjściu i nie grzebię nic przy nim. Co jakiś czas badam wodę i trzyma cały czas te 5 st. surowa woda ma 18 st. 

Co pół roku zmieniam wkład w filtrze przed zmiękczaczem, jeśli chodzi i zużycie soli, to regeneracja wypada co około 9 dni i przez ostatnie dwa lata poszło 9 worków po 25 kg soli w tabletkach. 

Opublikowano

Weźcie też pod uwage że zmiękczacze a uzdatniacze to podobne do siebie urządzenia ale o trochę innym działaniu. Zmiękczacz - urządzenie do którego sypiemy sól w tabletkach za pomocą którego tylko wodę zmiękczamy ( twardość wody możemy ustawić ale nie większą niż w wodzie przed zmiękczaczem).

Uzdatniacz - kolumna uzdatniająca współpracująca ze stacją solankową wykorzystywaną tylko do  płukania złoża w kolumnie. Uzdatniacz może być zarazem zmiękczaczem, zależy jakich złóż użyjemy.