Skocz do zawartości

Zmiękczacz wody a parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

W związku z planami odpalenia nowego szkła w nowym lokum nasuwa mi się pytanie. Czy wodę do akwarium (stała podmiana) mogę przepuścić przez uzdatniacz (zmiękczacz) czy muszę puszczać oddzielne zasilenie z pominięciem tegoż zmiękczacza. Czy zmiękczać poza obniżeniem twardości ma wpływ na PH? Nie wiem jeszcze jaki będzie ten zmiękczacz.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jaki filtr zamontujesz jeżeli to będzie RO ( czyli odwróconej osmozy) to taka woda nie nadaje się do podmian. Ważne są wszystkie parametry wody. Znasz aktualne ?

Opublikowano

Nie będzie RO. Jedynie zmiękczacz. Działa to na zasadzie żywic jonowymienialnych. Chyba zmniejsza ilość wapnia w wodzie. Tak z grubsza. Woda jest z wodociągu gminnego. Świeża sprawa. Na razie dom jest w budowie. Sieć ma miesiąc i dodano do niej chlor więc parametrów nie badałem. Tym bardziej nie mierzyłem parametrów po zmiękcza. Gdybym znał parametry po zmiękczeniu i przed to nie pytał bym tutaj.

Opublikowano (edytowane)

Woda po żywicach zwykle sprawia kłopoty w akwarium. Jeżeli nie znasz parametrów wody to możliwe, że zmiękczanie jest zbędne. Najbezpieczniej brać wodę do akwarium, po filtrach wstępnych ( węgiel i sedymentacyjny) z pominięciem żywicy. Ale może się okazać ,że masz wysokie NO3 w kranie i konieczne będzie uzdatnianie w tym kierunku.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.11.2019 o 14:04, bobasxx napisał:

zamienia jony wapnia w jony sodu. 

Czy oby na pewno? A nie jest to tak, że żywica jest płukana solą co jakiś czas i resztki tej soli po prostu przez chwilę po płukance zostają na powierzchni żywicy?

Edit:

Trzeba uważać na odpisywanie w nocy :)

Sól i jony sodu to nie to samo. Żywica podmienia jony wapnia i magnezu na jony sodu.

Edytowane przez wędrowycz
dokształcenie się :)
Opublikowano

Zmiękczacze są różnie.  Wrzuć zdjęcie tego zmiękczacza albo napisz producenta i model. Bo są takie które używają soli tylko do płukania wstecznego złoża  a tak naprawdę nie zmiękczają wody tylko na przykład usuwają żelazo, mangan itp. Takie gadżety powinno się montować po uprzednim przebadaniu wody w sanepidzie w celu określenia jakie złoża/ żywice są potrzebne.

Opublikowano
Godzinę temu, KUBSON napisał:

Zmiękczacze są różnie.  Wrzuć zdjęcie tego zmiękczacza albo napisz producenta i model. Bo są takie które używają soli tylko do płukania wstecznego złoża  a tak naprawdę nie zmiękczają wody tylko na przykład usuwają żelazo, mangan itp. Takie gadżety powinno się montować po uprzednim przebadaniu wody w sanepidzie w celu określenia jakie złoża/ żywice są potrzebne.

Ja mam taki jak na foto, żywica lewatit S1567. 

300px_1-Downloads14.jpg.e7c56e6810030635de9b9b3b6f5682fe.jpg