Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 11.11.2019 o 07:42, przemo-h napisał:

Również jestem za tym, aby łączyć roślinożerne Protomelasy z mbuną w większych zbiornikach. Należy tylko łączyć je w odpowiedniej kolejności. Mbuna dorasta szybko i Protomelasy mogą mieć przez to pod górkę na starcie. Z czasem nadrabiają siłą i wielkością i może dojść do nieprzyjemnych starć. Dla tego dobrze zarybiać w odpowiedniej kolejności z uwzględnieniem temperamentu i wielkości. Czyli moim zdaniem Protomelasy jako pierwsze. Osobiście łączyłem steveni Taiwan z mniejszą mbuną i takie wnioski wyciągam. W naszym gronie są koledzy, którzy połączyli teaniolatusa. @marcin73mi @bakus_44, który trzyma te ryby nawet z Maisonem. Może się wypowiedzą, czy warto to wziąć pod uwagę, czy nie ma to zbytnio znaczenia. 

W moim wypadku nie miało to zbytnio znaczenia- wpuszczałem ryby podobnej wielkości, nie wiem jak byłoby gdyby protki były dużo mniejsze, ale moja mbuna najmniej akurat się nimi interesuje i śmiem twierdzić, że o ile nie byłyby zdatne do zjedzenia to by przetrwały. Znamy za to z @marcin73m przypadek, kiedy to wyrośnięty protek wprowadził terror i zdominował resztę mniejszej mbuny. Wydaje mi się, że mój samiec jest na to zbyt spokojnyi nigdy nie porwałby się na taki występek, ale jak widać różnie bywa.

• Lubię to 2