Skocz do zawartości

Obsada do akwarium 300L z opcja lekkiego przerybienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@SlavekG, @eljotmoje akwa ma 100x55x65h, akwarium ze zdjęć które załącza jako przykład przerybionego zbiornika pisałem że ma 120x50x65 tak więc są to wymiary 2 baniaków. Dotarłem jednak do informacji i sprostuję akwa ma wymiary 130x55x65. Pojemności netto odpowiednio u mnie to 300L a przerybiony 400L, bo brutto to 357 i 464. W przypadku tego przykładowego zbiornika możemy dostrzec poza dużą ilością ryb jeszcze fakt bardzo bardzo małej ilości kryjówek, śmiem twierdzić że nawet mniej niż u mnie.

A waracjąc do Cynotilapi to polecał ją również w tym wątku @Slawek-meszek, może wiesz jak zachowa się jakaś odmiana Cynotilapi może nie koniecznie zebroidas jalo reef w zbiorniku z Pseudotropheusem Saulosi?

Na tej stronie widzę 5 odmian, szczęśliwie przy Zebrze widać różnicę między samcem a samicą czy inne odmiany też mają dyzmorfię?

image.png.fdd92be2cffbc1305bb954727e725869.png

Opublikowano (edytowane)

Podając że Twoje akwa ma tylko 100cm to wszystko zmienia. Na pewno nie wejdą  trzy gatunki które podałem. Tak jak ktoś wspomniał podawaj prawdziwy wymiar akwarium.

W takim układzie pozostaje Saulosi i do tego spróbowałbym z Maingano .

Chyba że podobają Tobie się pasiaki to dodałbym którąś z Cynotilapi. Możesz też połączyć Yellowa z Jalo Reef. Przy dwóch gatunkach masz duży wybór. A może TY podaj co się podoba po tej burzy mózgów.

Edytowane przez Slawek-meszek
Opublikowano
2 godziny temu, Sprinciu napisał:

może wiesz jak zachowa się jakaś odmiana Cynotilapi może nie koniecznie zebroidas

Witaj, te ryby gdy dorosną potrafią zrobić niezłe spustoszenie  nawet w dużym akwarium. Dotyczy to również samic. Doradzają Tobie osoby które mają już doświadczenie w hodowli tych ryb. Zdjęcia ryb które wstawiłeś pochodzą z hodowli , a tam raczej każda odmiana przebywa oddzielnie. Ma się to nijak do Twojego akwarium a raczej do tego co ma w nim pływać. Zrobisz jak uważasz, nikt tu nie chce źle dobrać Tobie ryby. Odradzam na początek te odmiany. Proponuję oglądnąć film i na spokojnie przeczytać jeszcze raz ten temat, pozdrawiam.

• Lubię to 2
Opublikowano

@Slawek-meszek Już na pocztku napisałem że moje akwarium ma 100cm :) Myślałem też nad ewentualnym dodaniem troche mniejszych kamieni żeby zrobić takie dwie kupki gruzowe w przednich rogach akwaium, choć wydaje mi się że zepsuje to wyglad akwarium ale zawsze jak cos to mozna by wyjać :)

Podobaja mi się Pseudotropheus Saulosi - maja dyzmorfie pluciowa dzieki czemu bedzie wiecej kolorow w akwarium dzieki jednemu gatunkowi i na ten gatunek jestem zdecydowany

Przychylajac się do sugestii ograniczenia do dwóch gatunków chciałby wybrać możliwie i drugi gatunek z dyzmorfia, ale nie wiem który taki jest...

Z tego co mi się podoba to:

Iodotropheus Sprengerae - maja dyzmorfie niestety malo widoczna

Cynotilapia Zebroides Jalo reef - maja chyba dyzmorfie, ale czy się nadadza...

Podobaja mi się też non-mbuny ale tego rozumiem że nie połacze z Pseudotropheus Saulosi

Z listy samców co mi się jeszcze podoba ale nie wiem czy ma dyzmorfie i czy się nadaje:

Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu

Pseudotropheus Polit

Pseudotropheus Elongatus Mpanga

Metriaclima Zebra Gold Kawanga

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Sprinciu napisał:

Przychylajac się do sugestii ograniczenia do dwóch gatunków chciałby wybrać możliwie i drugi gatunek z dyzmorfia, ale nie wiem który taki jest...

Z tego co mi się podoba to:

Iodotropheus Sprengerae - maja dyzmorfie niestety malo widoczna

Cynotilapia Zebroides Jalo reef - maja chyba dyzmorfie, ale czy się nadadza...

Podobaja mi się też non-mbuny ale tego rozumiem że nie połacze z Pseudotropheus Saulosi

Z listy samców co mi się jeszcze podoba ale nie wiem czy ma dyzmorfie i czy się nadaje:

Metriaclima Elongatus Goldbar Chizumulu

Pseudotropheus Polit

Pseudotropheus Elongatus Mpanga

Metriaclima Zebra Gold Kawanga

Sprinciu twoje akwarium jest bardzo małe i urządzone w stylu zbiornika hodowlanego, czyli kilka kamieni i trochę piasku. Dwa gatunki to maks co powinieneś tam wrzucić. Jeśli nie chcesz zmieniać nic w swojej aranżacji, to ja proponuję Ci tylko jeden gatunek w układzie 1 samiec + 12 samic. To będzie działało i prawdopodobnie będzie cieszyło oko. 

Z wymienionych przez ciebie gatunków 3 pierwsze pozycje mają bure samice, a jeśli chodzi o zebra gold, to tylko samice O-morph wyglądają ładnie, ale ten gatunek jest decydowanie za duży na twój zbiornik. Mogę Ci wysłać na priv krótki filmik jak wygląda 100x50x50 z dorosłymi M. sp. 'zebra gold'. 

Edytowane przez AFOL
Opublikowano
58 minut temu, AFOL napisał:

Jeśli nie chcesz zmieniać nic w swojej aranżacji, to ja proponuję Ci tylko jeden gatunek w układzie 1 samiec + 12 samic. To będzie działało i prawdopodobnie będzie cieszyło oko.

Nie popadajmy w przesadę. Ryby same zadecydują czy potrafią żyć w układzie kilka samców i x samic. Niezłą opcja byłby zakup 20 lub więcej młodych saulosi. Jeżeli zaważysz, że taki układ się Tobie nie podoba to dołożosz kolejny gatunek.

Jest jeszcze opcja "all male tank" nie popierana na forum, chociaż i tutaj znajdziesz opisy takich akwariów.

• Zmieszany 1
Opublikowano (edytowane)

Osobiście do Twojego akwarium dałbym tylko jeden gatunek, ale jeśli koniecznie chcesz wiecej to polecam dokładnie przestiudiować poniższy temat. Zbiornik bardzo zbliżony do Twojego. Autor (Przemek) ma tam dwa gatunki (trzeci tymczasowo) Zwróć przede wszystkim uwagę na aranżację, nie trzeba budować mega gruzowiska żeby stworzyć rybom dobre warunki na stosunkowo niewielkiej powierzchni dna. To akwarium powinno być wzorem dla ludzi rozpoczynających przygodę z Malawi, a nie mogących sobie pozwolić, z różnych względów, na większe akwarium.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

@suricade nie natknałem się jeszcze na "all male tank" ale niewatpliwie było by to o co mi chodzi bo było kolorowo, tylko problematyczne chyba okaże się kupienie samych samców z uwagi że będę chciał kupić ryby młode. Ale dziękuje za podsunięcie myśli poszukam info w tym temacie.

Opublikowano
25 minut temu, Sprinciu napisał:

tylko problematyczne chyba okaże się kupienie samych samców z uwagi że będę chciał kupić ryby młode.

Masz dużo większe szanse, że kupisz samca niż samicę, a jak się trafi samica to sprzedaż ją z "pocałowaniem reki". Możesz też poszukać troszkę podrośniętych ryb, po których widać już że są to samce.

• Lubię to 2
Opublikowano
31 minut temu, suricade napisał:

Nie popadajmy w przesadę. Ryby same zadecydują czy potrafią żyć w układzie kilka samców i x samic. Niezłą opcja byłby zakup 20 lub więcej młodych saulosi. Jeżeli zaważysz, że taki układ się Tobie nie podoba to dołożosz kolejny gatunek.

Jest jeszcze opcja "all male tank" nie popierana na forum, chociaż i tutaj znajdziesz opisy takich akwariów.

O jakiej ty przesadzie piszesz? To tylko propozycja, która będzie działać. Jakbyś nie widziała na fb, czy tutaj na forum, że jestem jedną z nielicznych osób, która popiera układy wielosamcowe, ba, nawet układy z przewagą samców. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.