Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem na etapie kompletowania rzeczy do mojego pierwszego malawi i chciałbym się dowiedzieć jaka filtracje zastosować? ze starego akwarium został mi filtr tetra ex 700 i lampa uv , może mój stary filtr wykorzystać  jako biologiczny i dokupić jeszcze jeden nowy ? może fluval 307 lub 406 ? Czy w takim akwarium jest potrzebny cyrkulator ? 

Opublikowano

Jeśli masz ex700 i nie chcesz w wielkie koszty iść to dokupienie Aquael Circulator 2000 z prefiltrem Eheim + wata JBL wymienianą co 2 tygodnie wespół z cyrkulatorem jvp-132 załatwi mechanikę wzorowo.

Połączenie Fluval 406 i Tetra ex700 nie załatwi mechaniki. Może gdybyś dołożył cyrkulator.

Opublikowano

A jeśli darowałbym sobie tetre i zastosował Aquael Ultramax 1500 + AQUAEL CIRCULATOR 2000 + cyrkulator jvp-132?? Do tego oczywiście prefiltr i wata. Nie chce wydać fortuny ale też żeby to wszystko ładnie śmigało jak już się zdecydowałem na malawi .

Opublikowano

Pytanie mam jeszcze odnośnie AquaEl circulator 2000 chciałem zamowić ale widzę tylko same filtry jak do niego założyć gabke? wyżej kolega pisał o wacie jbl ale jaka kupić ? 

Opublikowano

Możesz też dokupić rurki ( 2sztuki lub 1). Wtedy zakładasz najpierw rurkę(I) potem koszyczek oryginalny . Koszyczek na samym dole ma być.

Godzinę temu, Zawa napisał:

wyżej kolega pisał o wacie jbl ale jaka kupić ? 

Przecież napisałeś JBL:) Kup  100g JBL Symec. Jest w 100%  syntetyczna co jest jej zaletą. A dlaczego 100g ? Bo jak będziesz miał prefiltr Eheim to robisz tak: urywasz  pasek ok 30 cm. Dzielisz go w pionie na pół i powstaną dwa paski. Każdy idealnie , ciasno pasuje dp koszyczka z prefiltra których jest też dwa. Sprawdzone ..zawsze tak robię od lat.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Wielkie dzieki Pany już kumam :) Teraz sprawa drugiego filtra AQUAEL ULTRAMAX 1500 jakie wkłady odrazu dokupić ?

Edytowane przez Zawa