Darex65 Opublikowano 31 Lipca 2020 #11 Opublikowano 31 Lipca 2020 Jak szypko zlapac samice chowia mi się pod kamienie mam dwie z ikra
Bartek_De Opublikowano 31 Lipca 2020 #12 Opublikowano 31 Lipca 2020 Nie jest to łatwe, bo samica w tym stanie nie pobiera pokarmu i nie zwabisz jej do żadnej pułapki, no chyba że zrobiłbyś pułapkę nieprzeźroczystą to jest szansa, że będzie chciała się tam schować. Możesz też próbować wyłowić ją w nocy, tak ze dwie godziny po zgaszeniu światła, ryby mają wtedy spowolnioną reakcję, ale i tak nie jest to łatwe zadanie i bez rozebrania części gruzowiska nie ma szans złapać taką samicę. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
Falcowski Opublikowano 31 Lipca 2020 #13 Opublikowano 31 Lipca 2020 Zostaw. Jak sprytne małe, to za którymś razem może im się uda. Jak odłowisz, to potem musisz je z rok gdzieś trzymać, aż podrosną min 5cm, żeby je dać z powrotem. Jak za wcześnie, to zjedzone. Jak poczną się w dużym i przetrwają, to już 2-3cm wypływają z kamieni i wiedzą, jak uciekać przed większymi. 1
egon44 Opublikowano 31 Lipca 2020 #14 Opublikowano 31 Lipca 2020 7 godzin temu, Darex65 napisał: Jak szypko zlapac samice chowia mi się pod kamienie mam dwie z ikra Witaj Po pierwsze to nie jest wskazane odławianie samic, które noszą ikrę. Narażasz ją na stres a przy odławianiu może ją zjeść lub wypluć. Jeśli już chcesz odłowić samicę to tylko i wyłącznie, jeśli w pyszczku widać w pełni wykształcony narybek, czyli mniej więcej w 20-25 dniu inkubacji. 1
Robson79 Opublikowano 31 Lipca 2020 #15 Opublikowano 31 Lipca 2020 7 godzin temu, Falcowski napisał: Zostaw. Jak sprytne małe, to za którymś razem może im się uda. Jak odłowisz, to potem musisz je z rok gdzieś trzymać, aż podrosną min 5cm, żeby je dać z powrotem. Jak za wcześnie, to zjedzone. Jak poczną się w dużym i przetrwają, to już 2-3cm wypływają z kamieni i wiedzą, jak uciekać przed większymi. Z tym rokiem to to trochę przesadziłeś aby urosły do 5 cm. Po roku to już co najmniej 10cm chyba że ryby w zbyt małym akwarium i do tego niedożywoone... 3
wojtek2287 Opublikowano 3 Października 2020 #16 Opublikowano 3 Października 2020 Drogie Panie i Panowie pierwsza samica w moim akwarium inkubowała i od dwóch dni widzę dwa maluchy w kamieniach ale ona cały czas ma wypchany pysk. Czy ona tam jeszcze coś ma czy tak jej zostało po inkubacji i tylko będzie tak wyglądać przez pewien czas?dzisiaj mija 3 tydzień od czasu jak zauważyłem że ma nabrzmiały pysk pozdrawiam
Robson79 Opublikowano 4 Października 2020 #17 Opublikowano 4 Października 2020 Samicę zazwyczaj stopniowo wypuszczają narybek. Tak więc zapewne jeszcze ma młode w pyszczku. Jak wszystkie wypuści to pyszczek wróci do normy. 3
piotriola Opublikowano 5 Października 2020 #18 Opublikowano 5 Października 2020 W dniu 3.10.2020 o 22:38, wojtek2287 napisał: Drogie Panie i Panowie pierwsza samica w moim akwarium inkubowała i od dwóch dni widzę dwa maluchy w kamieniach ale ona cały czas ma wypchany pysk. Czy ona tam jeszcze coś ma czy tak jej zostało po inkubacji i tylko będzie tak wyglądać przez pewien czas?dzisiaj mija 3 tydzień od czasu jak zauważyłem że ma nabrzmiały pysk pozdrawiam Czas wypuszczenia młodych zależy od wielu czynników. Spokój powoduje że samica wypuści młode szybciej,w ogólnym zbiorniku samica może przenosić młode o kilka dni dłużej. Temperatura im wyższa tym młode pojawią się szybciej. Gatunek jeden wypuszcza szybciej młode inny wolniej są odmiany które po wypuszczeniu zbierają młode ponownie do pyszczka. I według mnie najważniejszy czynnik to pochodzenie ryby. Po całkowitym wypuszczeniu młodych samica chętnie pobiera pokarm, podgardle zniknie. 3
Rekomendowane odpowiedzi