Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jest to łatwe, bo samica w tym stanie nie pobiera pokarmu i nie zwabisz jej do żadnej pułapki, no chyba że zrobiłbyś pułapkę nieprzeźroczystą to jest szansa, że będzie chciała się tam schować. Możesz też próbować wyłowić ją w nocy, tak ze dwie godziny po zgaszeniu światła, ryby mają wtedy spowolnioną reakcję, ale i tak nie jest to łatwe zadanie i bez rozebrania części gruzowiska nie ma szans złapać taką samicę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Zostaw. Jak sprytne małe, to za którymś razem może im się uda. Jak odłowisz, to potem musisz je z rok gdzieś trzymać, aż podrosną min 5cm, żeby je dać z powrotem. Jak za wcześnie, to zjedzone. Jak poczną się w dużym i przetrwają, to już 2-3cm wypływają z kamieni i wiedzą, jak uciekać przed większymi.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, Darex65 napisał:

Jak szypko zlapac samice chowia mi się pod kamienie mam dwie z ikra

Witaj 

Po pierwsze to nie jest wskazane odławianie samic, które noszą ikrę. Narażasz ją na stres a przy odławianiu może ją zjeść lub wypluć. 

Jeśli już chcesz odłowić samicę to tylko i wyłącznie, jeśli w pyszczku widać w pełni wykształcony narybek, czyli mniej więcej w 20-25 dniu inkubacji. 

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, Falcowski napisał:

Zostaw. Jak sprytne małe, to za którymś razem może im się uda. Jak odłowisz, to potem musisz je z rok gdzieś trzymać, aż podrosną min 5cm, żeby je dać z powrotem. Jak za wcześnie, to zjedzone. Jak poczną się w dużym i przetrwają, to już 2-3cm wypływają z kamieni i wiedzą, jak uciekać przed większymi.

Z tym rokiem to to trochę przesadziłeś aby urosły do 5 cm. Po roku to już co najmniej 10cm chyba że ryby w zbyt małym akwarium i do tego niedożywoone... 🤔

• Lubię to 3
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Drogie Panie i Panowie pierwsza samica w moim akwarium inkubowała i od dwóch dni widzę dwa maluchy w kamieniach ale ona cały czas ma wypchany pysk. Czy ona tam jeszcze coś ma czy tak jej zostało po inkubacji i tylko będzie tak wyglądać przez pewien czas?dzisiaj mija 3 tydzień od czasu jak zauważyłem że ma nabrzmiały pysk

pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 3.10.2020 o 22:38, wojtek2287 napisał:

Drogie Panie i Panowie pierwsza samica w moim akwarium inkubowała i od dwóch dni widzę dwa maluchy w kamieniach ale ona cały czas ma wypchany pysk. Czy ona tam jeszcze coś ma czy tak jej zostało po inkubacji i tylko będzie tak wyglądać przez pewien czas?dzisiaj mija 3 tydzień od czasu jak zauważyłem że ma nabrzmiały pysk

pozdrawiam

Czas wypuszczenia młodych zależy od wielu czynników. Spokój powoduje że samica wypuści młode szybciej,w ogólnym zbiorniku samica może przenosić młode o kilka dni dłużej. Temperatura im wyższa tym młode pojawią się szybciej. Gatunek jeden wypuszcza szybciej młode inny wolniej są odmiany które po wypuszczeniu zbierają młode ponownie do pyszczka. I według mnie najważniejszy czynnik to pochodzenie ryby. Po całkowitym wypuszczeniu młodych samica chętnie pobiera pokarm, podgardle zniknie.

• Lubię to 3