Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry Wszystkim,

miło mi dołączyć do Waszego grona

od dwóch tygodni powoli studiuje wiedze, powiem że zmieniło się przez tyle lat niesamowicie dużo

krótko o akwarium:

akwarium na szkle OW 75x35x45 (wiem że małe ale na czymś muszę zdobyć wiedzę, za pół roku buduje na nowym mieszkaniu zbiornik minimum 600 litrów, obecny wykorzystam do krewetkarium)

pokrywa aquael biała 75x35x45 (zależało mi na białej dlatego takie wymiary akwarium choć do jego jakości wykonania mam wiele zastrzeżeń i na pewno kolejne zamówię gdzieś indziej)

jutro montuje RO8 w kuchni i tym zaleje zbiornik dodatkowo przestanę pić wodę z butelek plastikowych :)

w drodze jest także unimax 250

dalej rozkmina nad cyrkulatorem i prefiltrem i bakteriami na start, no i oczywiście wybór gatunku który zamieszka za około miesiąc jak parametry się ustabilizują

pozdrawiam Wszystkich :)IMG_20191020_191153.thumb.jpg.692060c30bd81d0c42b032eb06db4b55.jpg

IMG_20191020_191156.jpg

IMG_20191020_191407.jpg

Opublikowano (edytowane)

Cześć Krzysztof!

Witam Ciebie na naszym forum. Właściwie wszystko wyjaśniłeś  łącznie z tym ,że planujesz większe akwa.  Póki co pytaj i zakładaj swoje tematy w działach do tego przeznaczonych a na pewno koledzy Ci pomogą. Tutaj tylko się przedstawiamy  i swój zbiornik. Życzę Ci powodzenia w naszym hobby.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Cześć Krzysiek!

Fajnie że do nas dołączyłeś. Obejrzyj galerię, może cię to zainsiruje do dekoracji większego zbiornika.

Widzę, że idziesz w wapień filipiński, który jest dość negatywnie postrzegany ze względu an kumulację zanieczyszczeń i klinowanie ryb, ale pewnie sam do tego dojdziesz.

Co do filtracji, to mam RO7 rozbudowane do RO9 (podwojone jony i mineralizator). Dla ryb zrobiłem Bypas za pierwszymi 3 stopniami, czyli jeszcze przed osmozą. Nie ma sensu jej katować, a do malawki zbytnio by zmiękczyła wodę, na czym najmniej nam zależy. Polecam ci takie rozwiązanie - jest idealnie.