Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. 

Mam problem z moim kubełkiem  JBL901 bo zaczyna mielić wodę zamiast filtrować ( przypadlość tego filtra) . Czy wiecie jak ten problem rozwiazać?  Jak tego problemu nie rozwiążę to czeka mnie kupno nowego filtra i tu zaglądam na :

Eheim Professional 4 - 600

lub

Tetra EX1200plus

czy może jakiś chińczyka?

Co myślicie? Co polecacie?

Do tego będzie podpięty prefiltr LW602

Edytowane przez Boos82
Opublikowano

Witaj,

Do tego zbiornika sugeruję filtr o przepływie (na papierze) nie mniejszym niż 1500l/H, szczególnie że masz prefiltr. Oczywiście jakość filtrowania wody będzie zależała od aranżu, ilości ryb w zbiorniku.

Jeśli przez mielenie wody rozumiesz spadek wydajności, przyczyną mogą zapchane media i tu z pomocą przychodzi ich czyszczenie, może też być że filtr stracił trochę mocy i z tym nic nie zrobisz. Dla mnie jednak ten filtr i tak jest za mały do tego zbiornika.

Opublikowano (edytowane)

Wypusciłem mała kulka styropianu  na zasys i zaraz ją wypluło.

Wcześniej jak otwierałem kubełek to gąbka przed wirnikiem była trudniejsza od strony wirnika niż od strony wkładów filtracyjnych. 

Edytowane przez Boos82
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SlavekG napisał:

Do tego zbiornika sugeruję filtr o przepływie (na papierze) nie mniejszym niż 1500l/H, szczególnie że masz prefiltr. Oczywiście jakość filtrowania wody będzie zależała od aranżu, ilości ryb w zbiorniku.

Mam cylkulator 2600-8000L/H i to robilo swoją robotę. Nic nie zalegało na dnie. Dlatego myślę że tetra lub eheim dadzą radę z przepływem odpowiednio 1300., 1250 L/H

Edytowane przez Boos82
Opublikowano

Ok. Problem z filtrem rozwiazany. Głowica źle przylegała do koszy. Tak czy tak zastanawiam się nad kupnem nowego filtra . Co polecacie? Moje typy to:

Tetra EX1200 plus

Eheim Professional 4 - 600

Fluval 406 

Czy może chińczyka? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.