Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam takie przejście:

http://www.twistman.eu/pl/p/ASZ-Przelot-przez-szkło-srubunek-VDL-25-mm-KWKZGZ/106

dałem koło 54 zł. Nakrętką do dołu. Od góry rury w kominie tylko powkładałem.

A na pewno chcesz SUMP? Narurowiec łatwiej by było złożyć z podmianką, a schemat masz na forum. Było by dużo łatwiej.

Ale jak SUMP, to 20 cm od góry musisz mieć wolne na wodę ze spływu, chyba że jesteś pewien, że kanalizacja wszystko przyjmie, to wtedy odpuść, ale spust bym dał co najmniej 50 do kanału, z kolankiem oczywiście antyzapachowym.

Pamiętaj, żeby liczyć objętość sumpa netto, więc odjąć wszystkie grubości szyb musisz.

Nagram ci filmik, jak mam u siebie i parę porad.

Opublikowano

Jakie pompy zakupić do akwa? Obiegowa 8000l/h (Jebao DCP 8000) i cyrkulacyjna 8000l/h (Jebao SOW-8) wystarczą czy iść w coś mocniejszego? A może taki przepływ to nadmiar szczęścia i trochę zredukować moc?

@Falcowskipodsunął mi pomysł z rozplanowaniem sumpa - dzięki za zaangażowanie i poświęcony czas! Wszystkie górne przelewy pod wodą i wtedy mamy cichy sump dodatkowo jest odpowiednia rezerwa przy spuszczaniu wody w momencie wyłączenia pompy i stale otwartej rewizji w sumpie. Pytanie czy to się sprawdzi bo nigdzie nie widziałem tego typu projektu sumpa, w każdym woda przelewa się takim małym wodospadem. Co o tym myślicie? Minus jaki na tą chwilę widzę to taki, że akwarium nie pomieści wody z komory pompy. Przy spuście i rewizji 32 mm jest się czym przejmować?

image.png.37d4cc47fc5af8121360c13e3bd236cf.png

Opublikowano

O, teraz to już ciekawie wygląda. Nie nazywaj kanalizacji rewizją, bo się myli z rewizją w kominie.

Wydajności pomp również powinny być ok.

Średnice mogą być 32, choć jak masz możliwość, to na spust 40 też by było fajnie, ale jak nie, to może zostać 32.

Czemu akwa ma ci nie pomieścić 28 litrów? Krawędź komina 5 cm od góry, spiętrzenie max 3 i jeszcze 2 cm ci zostaje zapasu, czyli 18 litrów.

Faktycznie nie pomieści, ale teraz wyobraźmy sobie, co by musiało do tego dopuścić.

Jedynie sytuacja, gdzie wszystko się już kręci, pompa chodzi na 20%, zawór spustu jest przykręcony mocno, woda sięga normalnie do rewizji i nagle znacznie zwiększasz moc na 100% tak, że woda nie nadąża spływać rewizją, to ci wpompuje dodatkowe 28 litrów, nim się pompa zapowietrzy, czyli faktycznie trochę nad poziom. Ale byś musiał to zrobić celowo, bo inaczej się nie da. Przeważnie będziesz miał zawór otwarty na maxa i pompa też na maxa, ew. delikatnie skręcone oba. Jeśli jednak obawiasz się takiej sytuacji, robiąc koronę po prostu ją przyklej do akwarium. Problem rozwiązany. Dodatkowe litry awaryjnie wejdą.

Pozostałe sytuacje, jak włączenie pompy najpierw będą zapełniać rurociągi.

Bardziej się martwię, że te 36 litrów ci nei wystarczy na rozruch i pompa będzie na sucho chodziła. Ja bym podniósł ścieki do góry. Ścieki jakiej średnicy dajesz?

Opublikowano

Otwory w kominie już są pod 32 i 25mm.

Właśnie z powodu spiętrzenia myślałem o słabszej pompie obiegowej.

36l powinno wystarczyć na start, jak nie to trochę wyżej podniosę spływ do kanalizy o średnicy 40mm. Spływ do ścieku mogę zrobić z rurek na uszczelki jak np w Castoramie czy też to kleić z jakiegoś VDL?

No i sam sump, na pewno zadziała w takiej konfiguracji przegród?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Bardzo powoli ale do przodu. Jednak rodzina, wyjazdy, praca i remonty = chroniczny brak czasu :)

Narazie stanął zbiornik w zabudowie meblowej. Jedna rzecz mnie tknęła - zbiornik krótszym bokiem dotyka ściany, nie ma tam żadnej dylatacji ani elastycznego materiału pomiędzy ścianą a akwarium. Czy to jest bezpieczne? Wypoziomowane idealnie ale niech puści jedna z nóżek od strony bocznej ściany i 500l wody na podłodze. Wieczorem wstawię jakieś zdjęcie żebyście mogli ocenić czy takie rozwiązanie jest ok.

W dalszych krokach zaczynam powoli składać aranżację tylko jeszcze nie zdecydowałem czy będzie mbuna czy non mbuna.

No i najwięcej zabawy będzie z hydrauliką i ciągłą podmianą ale już mam koncepcję. Przy obecnym tempie prac do wakacji może zbiornik będzie zalany ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Sarar napisał:

Jedna rzecz mnie tknęła - zbiornik krótszym bokiem dotyka ściany, nie ma tam żadnej dylatacji ani elastycznego materiału pomiędzy ścianą a akwarium. Czy to jest bezpieczne?

O tyle nie jest to dobre rozwiązanie , że jak będzie Ci  po szybie zaciekać woda to nie będziesz miał jak wytrzeć . Ewentualnie gdybyś chciał tam np. pomalować ścianę.

• Lubię to 1