Morganelo Opublikowano 12 Października 2019 #11 Opublikowano 12 Października 2019 Już zacieram ręce i nie mogę się doczekać wiedzy...
pozner Opublikowano 12 Października 2019 #12 Opublikowano 12 Października 2019 2 lata temu nagrałem telefonem prelekcję Patrck'a Tawil'a na WDA (jest gdzieś na Forum) i wyszło to cienko.
SlavekG Opublikowano 12 Października 2019 Autor #13 Opublikowano 12 Października 2019 Już wiemy że prelekcja nagrała się bez dźwięku, więc będzie tylko prezentacja, niestety. 1
Falcowski Opublikowano 12 Października 2019 #14 Opublikowano 12 Października 2019 (edytowane) Ale super temat! To już wiem, że ja mam piasek typu Chizumulu Reef. Poniżej fotka poglądowa. Aż dziwne, że nie było piasku "BIALY JAK SNIEG PIASEK DO AKWARIUM MALAWI" (to cytat z portalu aukcyjnego) Edytowane 12 Października 2019 przez Falcowski 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Października 2019 #15 Opublikowano 12 Października 2019 Godzinę temu, SlavekG napisał: Zrobione ..i promowane 2 1
Bartek_De Opublikowano 13 Października 2019 #16 Opublikowano 13 Października 2019 Warto dodać, że na przyklad ten piasek na ostatnim zdjeciu to praktycznie pył, ja mąka. 1
pozner Opublikowano 13 Października 2019 #17 Opublikowano 13 Października 2019 Warto by też wiedzieć z jakich stref pochodzi poszczególny piach, czy piaszczystej, czy przejściowej.
Falcowski Opublikowano 28 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Warto też mieć na uwadze, żeby wybierając spośród kamienistych podłoży nie dawać tak grubych kamieni, jak w naturze. W naturze nie oglądamy wycinka jeziora aż z tak bliska i nawet większe kamyki się zaczynają zlewać. Stosując identyczne w akwarium obserwujemy z bliska i wtedy to wygląda jak wycinek rzeki, a nie jezioro. Zatem dobrze jest trochę je przeskalować.
przemo-h Opublikowano 28 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 28 Stycznia 2020 50 minut temu, Falcowski napisał: Warto też mieć na uwadze, żeby wybierając spośród kamienistych podłoży nie dawać tak grubych kamieni, jak w naturze. W naturze nie oglądamy wycinka jeziora aż z tak bliska i nawet większe kamyki się zaczynają zlewać. Stosując identyczne w akwarium obserwujemy z bliska i wtedy to wygląda jak wycinek rzeki, a nie jezioro. Zatem dobrze jest trochę je przeskalować. W jeziorze masz wszystko, również takie drobne kamienie. Filmów jest już od groma na YT, a każdego inspiruje coś innego. To samo można by powiedzieć o kamieniach, które są używane do dekoracji. Czasem przypominają bryły węgla kamiennego wykiprowane wywrotką, a jeśli chciałbyś odtworzyć strefę skalistą Thumbi West lub Taiwan Reef, to tak na prawdę najlepiej wrzycić jeden wielki głaz na dno i drugi na tył wielkości aż pod taflę. Akwarium powinno mieć charakter biotopu, ale w aranżacji musi być balans i spójność, ponieważ powinno również wyglądać atrakcyjnie dla oka. Różnej wielkości kamienie, piach i żwir do dyspozycji, a reszta to już pomysł. Takie moje zdanie, ale każdy robi jak uważa. 5
pozner Opublikowano 28 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 28 Stycznia 2020 2 godziny temu, Falcowski napisał: Warto też mieć na uwadze, żeby wybierając spośród kamienistych podłoży nie dawać tak grubych kamieni, jak w naturze. W naturze nie oglądamy wycinka jeziora aż z tak bliska i nawet większe kamyki się zaczynają zlewać. Stosując identyczne w akwarium obserwujemy z bliska i wtedy to wygląda jak wycinek rzeki, a nie jezioro. Zatem dobrze jest trochę je przeskalować. I przeskalowujemy. W skali jeziora, to nawet te największe nasze kamienie byłyby drobnicą. 3
Rekomendowane odpowiedzi