Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Środowiskowo i genetycznie. Tak naprawdę to nie wiemy czy nasze ryby są czyste genetycznie. Osobiście bardzo w to wątpię obserwując zachowanie ryb, a robięto już przez prawie 20 lat.

Opublikowano
52 minuty temu, miron.dmt napisał:

Każde stworzenie dostosowuje się środowiska w jakim przebywa. Ryby które mamy to nie F0. Ich zachowanie jest genetycznie zmodyfikowane jak i one same.

29 minut temu, miron.dmt napisał:

Środowiskowo i genetycznie. Tak naprawdę to nie wiemy czy nasze ryby są czyste genetycznie. Osobiście bardzo w to wątpię obserwując zachowanie ryb, a robięto już przez prawie 20 lat.

Piszesz o kilku różnych rzeczach. Wpływ środowiska : np. wszyscy opalamy się latem, jest to reakcja ochronna na nadmiar słońca, ale nie ma to wpływy na genotyp. Dzieci urodzone, czy poczęte latem nie rodzą się z ciemną skórą. Co innego w Afryce gdzie na drodze ewolucji większość ludzi jest już genetycznie przystosowana i ma wrodzoną ciemną skórę.  Drugie o czym piszesz to krzyżówki, które siłą rzeczy zmieniają genotyp, mogą ale nie muszą zmieniać wyglądu i zachowania. Jeszcze inna sprawa to modyfikacja genetyczna, czyli sztuczne zmiany w genotypie.  O tym ostatnim ( czyli osławionym GMO) u pyszczaków nie słyszałam.

Opublikowano
1 godzinę temu, miron.dmt napisał:

Tak, faktycznie robi się z tego inny temat. Wszystko mamy teraz modyfikowane genetycznie. Jeżeli ktoś chce podyskutować na ten temat to możemy zrobić to na NEXT TOPIC

Więc twierdzisz że ryby w jeziorze zachowują się inaczej a w akwarium inaczej bo są zmodyfikowane genetycznie. Jak możesz to załóż nowy temat chętnie poczytam i może coś napiszę.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.10.2019 o 08:10, Mróz napisał:

Screenshot_20191009-080429_Allegro.thumb.jpg.e4c8d674834c7e5abed7907fe7143b3f.jpg

(zrzut ekranu z mojego konta Allegro)

Ten piasek pomieszany ze żwirem wygląda naprawdę sympatycznie 😉

W dniu 9.10.2019 o 09:14, miron.dmt napisał:

Dołączę się do dyskusji. Piach w akwarium dla pyszczaków Malewi to nie tylko dekoracja. Ryby przepłukują piach przez skrzela, w ten sposób filtrują go wychwytując pożywienie.

Odniosłem się też do tego. Piach w akwarium dla mbuny (bo nie można uogólniać) to tylko dekoracja. Mbyna nie przekopuje go (nie przewała go) w poszukiwaniu pokarmu. Genetyka nie ma tu nic do rzeczy. Zmiana zachowań w akwariium spowodowana jest obecnością tego i takiego piasku.

Kolego @Mirizag, możesz śmiało dodaś żwiru do piachu i nie musisz się przejmować, jeśli pyszczaki nie będą kopać. Nie będzie to nienaturalne.

Chyba że planujesz chować non mbunę. Wtedy nie dodawałbym żwiru, a jeśli już, to niewiele. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 9.10.2019 o 14:12, pozner napisał:

Nigdy nie zauważyłem u siebie, żeby mbuna pszesiewała piach przez skrzela. 

W dniu 9.10.2019 o 13:22, miron.dmt napisał:

" Oczywiście dziobanie piachu może być przejawem szukania pokarmu " nie może być, ale jest.

Mam pyszczaki mbuna i non-mbuna. Oba gatunki kopią piach, oba gatunki skubią kamienie. Ja karmię ryby tylko raz dziennie co zmusza je do szukania pokarmu wszędzie gdzie to możliwe, czyli na kamieniach i w piachu.

W warunkach naturalnych pokarm sam do pyska im nie wpada, muszą się napracować by coś zjeść. Specjalnie daję im drobny granulat spiruliny i kryla dzięki temu mają co robić cały dzień.

Pseudotropheus elongatus (mbuna) u mnie kopie w piachu nie tylko w poszukiwaniu pokarmu ale i wykopuje lej w piachu by zagonić tam samicę.

Oczywiście macie rację,że większość mbuny w naturalnym środowisku nie ma styczności z piaskiem,co nie znaczy że w warunkach akwariowych nie będzie go przesiewała przez skrzela.

U mnie ryby skubią glony z kamieni,jak i zarówno chętnie kopią w piachu w poszukiwaniu jedzenia.

Pomijam kopanie dołków samców w czasie przygotowania się do tarła.

Przepraszam za OT.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

co nie znaczy że w warunkach akwariowych nie będzie go przesiewała przez skrzela.

Na tym pierwszym filmiku też tego nie zauważyłem. 

2 godziny temu, egon44 napisał:

U mnie ryby skubią glony z kamieni,jak i zarówno chętnie kopią w piachu w poszukiwaniu jedzenia.

Kopią w piachu, gdyż zauważyły, że tam mogą na nie trafić. Coś tam pewnie opada w czasie karmienia.

Nie ulega wątpliwości, że zachowania pyszczaków w akwarium ulegają zmianie w stosunku do tych naturalnych. Mimo starań, nie jesteśmy w stanie ich odtworzyć. Patrick Tawil w czasie swojej prelekcji na WDA, pokazał jak zmieniła się budowa szczęki u gatunku mbuny już w pokoleniu F1 w porównaniu do ryby WF. Spowodowane to było właśnie sposobem pobierania pokarmu, już od narybku. 

• Lubię to 1