Skocz do zawartości

Oświetlenie kostki Malawi 216L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę zalozyc kolejny temat i trochę Was pomęczyć podzieleniem się informacjami :) otoz chciałbym wiedzieć jak to oświetlić? Wymiary akwa 60 cm. Docelowo powiedzmy że wstępnie będą to chindongo saulosi. Po środku ułożone w wieżyczkę lavastone. Dla nieznajomych tematu tu są dwa poprzednie tematy które założyłem odnośnie jakiegokolwiek sensu Malawi w kostce i jako takiego wspólnie  nakreslonego planu oraz na temat obsady. Obsada kostki Sens kostki. W chwili obecnej mam przygotowana Aquael leddy Smart 6W oraz LED belkę z Ali made in China Bellalicht diody smd led 2835 60 diod koloru bialego 12 koloru niebieskiego. (Niby 7000k). Można zmienić na sam niebieski kolor lub białe i niebieskie razem ( brak czerwonego koloru). Jak myślicie jak to oświetlić?

Opublikowano

Na razie zostań przy tym co masz. Może się okazać, że ten Chińczyk będzie całkiem spoko, a jak nie to zawsze można zmienić, to nie jest najważniejsze. Na tą chwilę skup się na starcie zbiornika, aranżacji i obsadzie, chociaż jeśli o to ostatnie chodzi widzę, że decyzja już chyba zapadła i słusznie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Ogólnie rzecz biorąc myślę o tych saulosi że to będzie dobry wybór jednak co do światła to nie wiem do końca czy mam użyć samego chińczyka czy samego aquaela w Malawi światło powinno być nie za mocne a ten chińczyk świeci jak na zdjęciach (mocno) . Nie mam skąd zaczerpnąć info na temat oświetlenia do kostki Malawi bo takich tematów nie ma a i tu ani nigdzie indziej :D

Opublikowano

Dlatego na razie nie martw się tym. Mocne światło inaczej wygląda w rośliniaku, a inaczej w zagruzowanym malawi. Zbuduj aranżację, zalej i zaświeć. Jeśli będzie lipa to zanim wpuścisz ryby bedziesz miał czas pobawić się oświetleniem.

• Lubię to 2
Opublikowano
3 minuty temu, Bartek_De napisał:

a inaczej w zagruzowanym malawi. Zbuduj aranżację, zalej i zaświeć. 

No wiesz, to nie do końca będzie takie zagruzowane Malawi skoro mam iść w stronę wieżyczki stojącej po środku ale owszem nikt nie powiedział że na około nie będzie kamieni... :D jednak mimo wszystko nie będzie to "gruzów ściana" jak w długich baniakach w kształcie prostokąta.

Opublikowano

O czym innym ja myślę, a co innego Ty widzisz oczyma wyobraźni nie ważne, to nie jest temat o aranżacji. Jeśli chcesz sam zrobić oświetlenie to niestety nie pomogę, nie znam się na budowie oświetlenia zasugerowałem tylko to co ja bym zrobił. Ja próbował bym z tym co masz.

• Lubię to 1
Opublikowano

Na zdjęciach to oświetlenie nie wygląda na jakieś niesamowicie mocne. Tak jak Bartek radzi, załóż akwarium i dopiero wtedy oceń oświetlenie. Pyszczaki nie wymagają stłumionego oświetlenia. Taki trend tu funkcjonuje, ale to nie jest wymóg. W razie potrzeby możesz przysłonić część diod. Temperatura barwowa jest ok. 

Podałeś rodzaj oświetlenia, ale nie podałeś mocy. Te diody mają różną moc. 0,2W na litr wody jest w pełni akceptowalne dla Malawi. Miałem w swoim akwarium 500l. 6 świetlówek 18W i rybom to nie przeszkadzało. 

• Lubię to 2