Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. To od jutra powalczę z tym tematem. Soda kuchenna dwie łyżeczki przy podmianie wody i zmienię czas oświetlenia akwarium mam nadzieję że pomoże i postaram się odezwać za jakiś czas co zaobserwuję w zachowaniu moich pysiów.

Dzięki, jesteście THE BEST.

Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj o jednym..pyszczaki są bardzo płochliwe i tak naprawdę  trudno jednoznacznie ustalić tego przyczynę. Masz np. spokoje stado  i wszystko jest OK. Przyjdą znajomi z małym dzieckiem które podejdzie do akwa bo to dla niego świat bajki a rybom wystarczy aby raz się spłoszyć i potem ciągle uciekają jak widzą człowieka. Czasami nie mamy pojęcia od czego tak się dzieje . Czasami  samoistnie to przechodzi:) Do tej pory nikt jednoznacznie tego określił. Taki to "urok" naszego biotopu.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

A tak jeszcze zapytam, podniosę PH przy pomocy sody kuchennej do pożądanej wartości ale jak będę co tydzień podmieniał wodę to za jakiś czas tej sody będzie mniej w wodzie i pewnie PH spadnie znów do 7 to będzie trzeba tą procedurę co jakiś czas powtarzać, zgadza się?

Opublikowano

Aha, czyli jak już ustabilizuję PH tak jak wcześniej pisałeś że standardowo kończy się na 4 łyżeczkach to później co tydzień po jednej łyżeczce dodawać przy podmianie wody. Zgadza się czy dawać więcej co tydzień? Wiem dużo pytań zadaję ale nie chcę zaszkodzić moim pysiom.

Opublikowano
3 minuty temu, marcinb098 napisał:

Aha, czyli jak już ustabilizuję PH tak jak wcześniej pisałeś że standardowo kończy się na 4 łyżeczkach to później co tydzień po jednej łyżeczce dodawać przy podmianie wody. Zgadza się czy dawać więcej co tydzień? Wiem dużo pytań zadaję ale nie chcę zaszkodzić moim pysiom.

Myślę że 4 łyżeczki na 100L nowej wody powinno wystarczyć. Po pierwszej podmianie zauważysz mały wzrost Ph i powinno lekko wzrastać z każdą podmianą. Jeśli te 4 łyżeczki będą podnosiły PH to osiągnięciu żądanego poziomu możesz zejść do 2 lub 3 łyżeczek do każdej podmiany. Sodą nie podbijesz PH wyżej niż 7.8-8.0

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, marcinb098 napisał:

A ciekawe czy jak podniosę PH wody to czy nie zaszkodzę tym moim zbrojnikom niebieskim bo mam ich kilka w akwarium.

Dlatego  na naszym forum nie polecamy takich połączeń bo wtedy coś za coś pomijając inne aspekty. Ale z tego co wiem to ludzie tak trzymają. Jak zależy Ci na rybach i chcesz o nie zadbać to oddaj tego zbrojnika. PH nie powinno mieć na niego wpływu .

Jeżeli chcesz porozmawiać o obsadzie to załóż nowy temat w dziale OBSADY.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Siemka po kilku dniach zastosowałem się do waszych rad no i tak, PH - 7,5 i światło świecę od 14 do 22. Kilka dni temu właściciel sklepu zoologicznego z którym rozmawiałem na temat płochliwości ryb podpowiedział mi że w sklepie co chwila jest ruch ktoś wchodzi po chwili następna osoba itd. a w domu wyjdzie się do pracy no i wiadomo nikogo nie ma, nikt nie chodzi przy akwarium. Ale teraz widzę że są postępy z moimi rybciami podpływają do szyby zaciekawione jak się podejdzie. Dużo więcej się kręcę przy akwarium i żonie też to mówię żeby więcej przy akwarium się kręciła, ale jak już wspomniałem rybki podpływają do przedniej szyby a nawet lepiej jak się palcem przesuwa przy szybie płyną za ręką. Jeszcze spróbuję odrobinę podnieść PH do 8 ale staram się to robić stopniowo.

• Lubię to 3