Skocz do zawartości

piszczący zasilacz modułowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Merlot napisał:

A czy sprawdzaliście jaką macie ustawioną temperaturę alarmową w programie LedDimmer ?

Upss pierwszy raz słyszę o czymś takim. Jutro się podłącze i sprawdzę. Dam znać czy to miało coś wspólnego

Opublikowano
9 minut temu, Merlot napisał:

A czy sprawdzaliście jaką macie ustawioną temperaturę alarmową w programie LedDimmer ?

Ja kiedyś miałem podobny problem, ale okazało się, że temperaturę alarmową mam na bardzo niskim poziomie, zmieniłem w ustawieniach i nie ma problemu, a również używam identycznego zasilacza

Tylko że kolega pisze że piszczy dopiero przy ściemnionych ledach a wtedy sterownik na pewno mniej się grzeje niż na włączonym świetle na maxa

Opublikowano
1 minutę temu, marekmax77 napisał:

Tylko że kolega pisze że piszczy dopiero przy ściemnionych ledach a wtedy sterownik na pewno mniej się grzeje niż na włączonym świetle na maxa

U mnie też tak było, nie pamiętam już dokładnie, ale tam chyba ustawiało się parametry  temperatury w danym okresie czasowym. I może tak być, że np do 21 jest ustawione na 60 stopni a po 21 jest na 40 stopni, a wiadomo, że w tak krótkim czasie temperatura nie spadnie

• Lubię to 1
Opublikowano

Być może sterownik tworzy jakiś opór przez to ustawienie. Dla mnie tez jest dziwne piszczenie cewek przy niskim poborze.

Raczej zwykle jest to na odwrót. Cóż. Sprawdzę to zobaczymy

Opublikowano
4 minuty temu, Bojar napisał:

Być może sterownik tworzy jakiś opór przez to ustawienie. Dla mnie tez jest dziwne piszczenie cewek przy niskim poborze.

Raczej zwykle jest to na odwrót. Cóż. Sprawdzę to zobaczymy

Ale przecież to słychać czy piszczy alarm w sterowniku czy zasilacz.Można przyłożyć bliżej ucha.U mnie ewidentnie piski wydobywały się z zasilacza

Opublikowano

Piszczą cewki, nie od małego poboru i nie od oporu lecz od częstotliwości.
Żeby tak na chłopski rozum potłumaczyć to oddaj poranny mocz przez cewę puszczając strumień i zatrzymując z pewną małą częstotliwością a zaczniesz piszczeć
Dokładnie to samo dzieje się z przyciemnieniem led, czyli z jakąś częstotliwością ten led się zapala i gaśnie co powoduje piszczenie. Wróżąc z fusów albo kiepski zasilacz albo źle dobrana częstotliwość PWM w sterowniku. Podejżewam zasilacz z kiepskimi cewami.

Wysłane z mojego MIX 2S przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • Haha 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.10.2019 o 16:14, Bojar napisał:

Rozumiem, że masz powolne rozjaśnianie oświetlenia. Zasilacz masz podobny?

Dokładnie. Piszczy jak światło słabo świeci, gdy pracuje na wyższym napięciu jest ok. To ewidentnie wina zasilacza- jak widać te tak mają.

Opublikowano (edytowane)

Tak masz rację. To po prostu słaby zasilacz. Idzie do wymiany choć po obudowaniu stelaża płytami przestał być słyszalny 😁

Edytowane przez Bojar
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ale to będzie tak z każdym zasilaczem do Ledów. Każdy z nich wydaje jakieś dźwięku, które po prostu nie są słyszalne dla ludzkiego ucha, a tutaj z racji tego, że nie był maksymalnie obciążony, a gdzieś w połowie to te ultrwadźwięki mogły wpaść w ton słyszalny dla ludzkiego ucha. Ja już dawno modułowych nie kupuje, a zasilacze ledowe GLP lub Mean Well. Lepiej trochę dołożyć i mieć spokój niż później bawić się z wymianą.

• Lubię to 1