Skocz do zawartości

Mętna woda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Wystartowałem 666l brutto 08.08.19. 70kg kreisel 099 i 75kg serpentynit. Plukane kilkukrotnie szczególnie piach. Filtr kasetowy jebao6500. Ceramika okolo 1.5l i gąbka 45ppi dodatkowo phoseguard seachem kupiony 12.09.19. Start na prodibio z dedykowana pozywka. Wlalem ok 5 ampulek. Woda byla wrysztal. Parametry ok. Testy firmy colombo z data do 21r. No2 0 nh3 0 no3 10 ph 8. Po skoku no2 i spadku odczekalem tydzien i wpuscilem ryby. Wszystko ok klarownosc ale ryby się ocieraly o dno. Parametry no2 skoczył do 0.5 nawet przy malym karmieniu co 2dni. Ryby się ocieraly. Kupilem kordon plus i zaprzestalem podmian co dwa dni przez skok no2. Teraz codzien kordon i wymiana wody 25% co tydzien. Dodatkowo cyrkulator nad wlotem do kaseciaka który dobrze zamiata. Ryby już się nie ocierają o dno ale no2 ciagle pocizej 0.5. Nh3 0. Batomiast po laniu kordona mam problem z klarownoscią. Problem wystepuje już drugi tydzien. Najpierw bylo to zamglenie a teraz jakbym widzoal piach w toni. Po wyłączeniu cyrkulacji wszystko unosi się i nie opada. Może ktoś coś doradzić?  Caly czas sobie mowie ze cierpliwosc to podstawa ale z pierwotniakami mialem już do czynienia i nie trwało to tak dlugo i nie wygladalo tak jak teraz. 

20191003_194800.jpg

20191003_194742.jpg

20191003_194832.jpg

20191003_195635.jpg

20191003_194812.jpg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, suricade napisał:

Czytałam o tym, że phoseguard może wywoływać takie efekt przy dużym przepływie. Jak to ktoś określił "kulki się ścierają" i pylą. Usuń i zobacz czy będzie poprawa.

Też o tym czytałem. Możliwe Agnieszko, że czytaliśmy to samo. Kojarzę, że to był temat chyba na forum morszczaków.

Post #8 w tym temacie http://nano-reef.pl/forums/topic/31904-phosguard-katastrofa/

Edytowane przez Bartek_De
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj!

Jak masz ustawiony wylot z filtracji/cyrkulacji?

Może w tym jest problem,że zanieczyszczenia zamiast trafiać do zasysu kaseciaka,krążą po zbiorniku i stąd powód mętności wody. Pokombinuj z ustawieniem wylotów.

Z drugiej strony to,że miałeś wzorcowe parametry wody w czasie wpuszczenia ryb,nie oznacza że zbiornik dojrzał biologicznie,tutaj mam na myśli jego stabilność,a na to potrzeba dużo więcej czasu niż dwa miesiące.

Oczywiście powodem może też być phoseguard ,który może pylić.

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

Witaj!

Jak masz ustawiony wylot z filtracji/cyrkulacji?

Może w tym jest problem,że zanieczyszczenia zamiast trafiać do zasysu kaseciaka,krążą po zbiorniku i stąd powód mętności wody. Pokombinuj z ustawieniem wylotów.

Z drugiej strony to,że miałeś wzorcowe parametry wody w czasie wpuszczenia ryb,nie oznacza że zbiornik dojrzał biologicznie,tutaj mam na myśli jego stabilność,a na to potrzeba dużo więcej czasu niż dwa miesiące.

Oczywiście powodem może też być phoseguard ,który może pylić.

W zbiorniku jest czysto, to znaczy wszystkie kupy leca do kaseciaka. Cyrkulator 8000l/h jest ustawiony nad zasysem a wylot z kaseciaka po przeciwnej stronie. Pompa ustawiona na 4 z 10 biegów. Woda ladnie krąży po akwarium. Wyjme phoseguard i zobaczymy. Dzięki za odpowiedz.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc. Okazalo się, ze problem tkwił w phoseguard. Po wyjeciu go w ciagu trzech dni woda jest już krystaliczna. Dziwne ze nowy wklad potrafi tak pylic. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

A po co stosowałeś phoseguard na starcie?

Lekko sinicami mi piasek zlepilo. Myslalem ze za duzo fosfu wiec wsadzillem phoseguard. 

• Lubię to 1