Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWitam , ja wiem ze temat był wałkowany, korzystałem z wyszukiwarki i nic nie mogę znaleźć. Kiedyś widziałem fajny temat , akwarium od podstaw i był tam poruszanybyemat jak ustawić rurki. Unimax był z 4 rurami. Mam unimax 700. Po lewej stronie dwa zasysy,  po prawej dwa wyloty na górze. Jeden rusza taflą wody. Wciąż są kupy . Używam również aquael 2000. Do pomocy. Ale kupy sa. Domyślam się że skimer wywalić. Ale mam matme lustro wody.Tylko jak rurki ustawić. Wylot,zasys, ?

FB_IMG_1569691788051.jpg

FB_IMG_1569691791554.jpg

FB_IMG_1569691794914.jpg

Opublikowano

Pierwsza sprawa, która rzuca się w oczy to przekombinowany układ rurek. Zasys powinien być na prostej pionowej rurze, wylot też maksymalnie prosty z końcówką w kształcie kolanka .

Przydało by się zdjęcie całego akwarium od frontu trudno coś podpowiedzieć nie znając układu kamieni.

• Lubię to 1
Opublikowano

Agnieszka ma rację, "kombinacja alpejska". Czemu jeden z wylotów dmucha w dół? Rozbierz te kolanka i ustaw ten wylot tak jak pierwszy, niech oba poruszają taflą i skieruj je w stronę środka przedniej szyby, ewentualnie jeden niech dmucha wzdłuż tylnej szyby, a drugi w środek przedniej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bo wloty i wyloty czyt. rurki w Unimaxach to sobie można do kant....... rozbić. Tlumia wszystko niemiłosiernie. Zakup wloty i wyloty od Ultramaxa 2000 i ewentualnie zastosuj jakieś kolanko. Rurki czyli przedluzki od Unimaxa idealnie pasują na rurki od Ultramaxa. 

Nie wiem czy są w sklepach ale ja zamawiałem bezpośrednio z serwisu Aquaela. Koszt śmieszny coś koło 40zl z przesyłką czy jakoś tak. Różnica w przepływie filtra ogromna. 

Na potwierdzenie moich słów wywołam do tablicy @rafalniski, który ten patent stosuje do dziś. Może coś więcej napiszę. 😉

Opublikowano

Ja tylko podpowiem , że gdybyś chciał inaczej wykorzystać filtr mechaniczny to pomiędzy prefiltr Eheim a pompę możesz włożyć 2 rurki ( całe) od AC2000. Wtedy "łopatkę"  jeżeli ustawisz w ten sposób , że dmucha od dołu np. w stronę z którejś szyb ( cyrkulacja) to raz , że będzie Ci łamać lustro wody  jednocześnie super napowietrzając wodę i pomoże w ustawieniu właściwej cyrkulacji. Ale tu już troszeczkę trzeba pobawić się ustawieniami.

Opublikowano
19 minut temu, M4L4WI_F4N napisał:

Na potwierdzenie moich słów wywołam do tablicy @rafalniski, który ten patent stosuje do dziś. Może coś więcej napiszę. 😉

Polecam zajrzeć tutaj:

Od ponad roku używam Unimaxa 500 z rurkami przelotowymi od Ultramaxa i Multikani, dzięki czemu wydajność filtracji zbliżyła się do tej deklarowanej przez producenta :-)
Obecnie najwęższym ogniwem w mojej filtracji są prefiltry HW602A, gdzie minimalna średnica przelotu wynosi ok 12mm.
Od dłuższego czasu kombinuje jak przerobić przyłącza w HW, tak żeby zachować ich pełną funkcjonalność.
Niestety ich budowa pozwala tylko na zastosowanie przyłączy 1/2" - czyli tak samo ok 12mm.
Jak znajdę sposób na podłączenie przyłączy 3/4" to na pewno się tym pochwalę :-)

Opublikowano
2 minuty temu, rafalniski napisał:

Od dłuższego czasu kombinuje jak przerobić przyłącza w HW, tak żeby zachować ich pełną funkcjonalność.

Rafał, a dlaczego tak się upierasz na prefiltr HW? Nie lepiej zastosować korpus narurowy z przyłączami 3/4? Ja wiem, że HW łatwiej i szybciej się otwiera, ale jak sam zauważyłeś jest to najsłabsze ogniwo systemu.

Opublikowano
27 minut temu, Bartek_De napisał:

Rafał, a dlaczego tak się upierasz na prefiltr HW? Nie lepiej zastosować korpus narurowy z przyłączami 3/4? Ja wiem, że HW łatwiej i szybciej się otwiera, ale jak sam zauważyłeś jest to najsłabsze ogniwo systemu.

@Bartek_De brałem taką opcję pod rozwagę, ale korpusy narurowe, pomimo tego, że mogą mieć przyłącza nawet 1 calowe to i tak w środku w najwęższym miejscu mają nadal przelot o średnicy 1/2" - więc z mojego punktu widzenia nic to nie zmienia.
Oczywiście w przypadku stosowania filtracji narurowej z wysokowydajną pompą CO, takie przewężenie wewnątrz korpusu nie będzie wpływało na wydajność całej filtracji, ale w przypadku mojego Unimaxa, gdzie mam 2 małe pompy o wydajności po 1000l/min każda to 1/2" robi już znaczenie :-)
Wiem, że niektórzy próbowali rozwiercać głowice korpusów od strony przyłączy żeby zwiększyć średnicę, ale i tak od dołu głowicy nadal pozostawała rurka 1/2" :) 
Jeżeli jest na rynku korpus 10", który wewnątrz na co najmniej 3/4" to chętnie wrócę do tematu :) 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.