Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gratulacje Kamil!
Bardzo ładne akwarium i obsada.
Fajnie że Albus jest większy, bo myślę że z czasem będzie zdetronizowany przez Tetrastigmy lub Mdoki.
Swoją droga śliczny jest już, więc co dopiero będzie jak podrośnie ;).
Fajnie rozwiązałeś filtrację bo nic nie widać i wszystko schowane. Piasek również super, bardzo naturalnie wygląda.
Jeszcze raz gratulacje i powodzenia dalej:).

Opublikowano

Bardzo dziękuję Adamie za docenienie :) 

Wiele pomocy, informacji oraz inspiracji czerpałem z kilku ulubionych zbiorników na forum (w tym z Twojego :) ) więc to troszkę "sukces zbiorowy" ;)
Z kilku źródeł widziałem, że albus też nie jest ciapą i potrafi o siebie zadbać. Ale faktycznie też jestem zadowolony, że właśnie ten gatunek jest teraz największy więc powinien solidnie zmężnieć i nabrać pewności siebie zanim inni go przegonią rozmiarem.
Filtracja jest taka po trosze dlatego, że poprzedni właściciel tak to robił i miałem mniej roboty z przygotowaniem, a po trosze dlatego że mocno mnie boli oglądanie sprzętów i rzadko mogłem coś z tym zrobić (np w mojej tanganice), zatem tutaj bardzo chciałem uzyskać pożądany kamuflaż tego co się da.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ryby są u mnie prawie 1,5 miesiąca. Co mnie cieszy najbardziej to zero strat, ale to pewnie zasługa bardzo dobrego sprawdzonego źródła z którego pochodzą (a właściwie dwóch źródeł - Tan Mal oraz Tanganika Konin).
Ryby dobrze i dużo jedzą, są ciągle głodne - mocno uważam na przekarmienie. Ryby ładnie rosną, chociaż ta kwestia wygląda odmiennie w zależności od gatunku.

Poniżej fotki z wczorajszej sesyjki. Chciałem Wam pokazać jak ryby się zmieniają powoli lecz wyraźnie... zapraszam serdecznie :)

1) Labidochromis caeruleus yellow - dość wyraźnie rosną, wzory na płetwach (czarno-białe pasy) robią się coraz ostrzejsze. Gatunek lubiący kamień i to widać, często widzę jak pływają pionowo przy tle strukturalnym i 2 kolumnach po prawej stronie zbiornika. Zachowanie terytorialne na razie prawie niezauważalne.
1329545372_IMG_0140forum.thumb.JPG.87ee233fed534f77e31d9efdfddf7651.JPG

2) Otopharynx tetrastigma - gatunek który mnie totalnie zadziwia i fascynuje, 3 dominujące samce rosną w zastraszającym tempie - na oko 1,5cm w 6 tygodni - a przy długości mocno przybiera na "masie". Co ważniejsze z dnia na dzień ich barwy przybierają na sile (warto porównać do fotki z wcześniejszych postów), za pokrywą skrzelową zaczyna majaczyć delikatnie czerwono-pomarańczowy placek. ta czerwień powinna się rozlać z czasem na cały korpus i wtedy będzie miodzio :D
731889731_IMG_0144forum.thumb.JPG.6e4f52ee9132177cbf441eea006dcb3b.JPG

3) Placidochromis Mdoka white lips - co tu dużo pisać, rosną (chociaż bardzo nierówno), wybarwiają się i stają się prawdziwą ozdobą akwarium (a to dopiero połowa ich drogi do pełni piękna ;) ) - poniżej jedna z lepiej wybarwionych większych sztuk.
1469399745_IMG_0153forum.thumb.JPG.523d83a9afda99da016334e9c201f759.JPG

4) Lethrinops albus - dominujący z dwóch samców ma piękne pastelowe kolory, wybarwił się mocniej niż przy poprzedniej mojej sesji. Poniżej zdjęcia obu samców dla porównania - dominant i zdominowany.
996620529_IMG_0175forum.thumb.JPG.b9d92b5efa01d2510499e94c88564747.JPG

1363980600_IMG_0166forum.thumb.JPG.697ffb8a49af3c9d8e8946fa1a905162.JPG

Poznałem przyczynę jego wybarwienia - tarło z mniejszą z samic :D Nie widziałem oczywiście samego aktu, ale samica nosi w pysku ikrę co widać po uwydatnionym podgardlu. Inkubacja powinna trwać ok 21 dni, więc za 2 tygodnie powinno być widać maluszki :)
241272789_IMG_0156forum.thumb.JPG.f1323dc80abdbc402cbdf1d7d718714f.JPG

W najbliższym czasie chciałbym pofocić specyficzne karmienie jakie ostatnio testowałem (podpatrzone u kolegi @troad ). Polega na zakopywaniu głęboko w piasku zamrożonych kostek lodu z pokarmem. Jak lód stopnieje zapach jedzenia się roznosi i... zaczyna się totalne szaleństwo! :)

Edytowane przez Limak86
  • Lubię to 7
Opublikowano (edytowane)

Bardzo fajna obsada .W myślach montuje obsadę do mojego przyszłego 200x60x60 i póki co będzie podobnie, tylko zamiast Mdoki będzie Blue Otter albo Tanzania a zamiast Albusa chyba raczej Lethrinops lethrinus. 

Edytowane przez darianus
Opublikowano
1 godzinę temu, Limak86 napisał:

Co ważniejsze z dnia na dzień ich barwy przybierają na sile (warto porównać do fotki z wcześniejszych postów), za pokrywą skrzelową zaczyna majaczyć delikatnie czerwono-pomarańczowy placek. ta czerwień powinna się rozlać z czasem na cały korpus i wtedy będzie miodzio :D

Ta ryba to kameleon. Czerwień dominuje u dominującego samca i pokazuje się u pretendentów w czasie walk. Normalnie słabsze samce są turkusowe. Korpus tetrastigmy pokryty jest swoistą siatką (tak łuski wyglądają). W zależności od nastroju czy pozycji, przeważa czerwień, albo turkus. U mnie dominujący samiec miał też często zaczernione podbrzusze i dolną krawędź płetwy odbytowej i ogona. Bardzo atrakcyjna ryba. 

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, pozner napisał:

Tu jeszcze moje doświadczenia z wybarwianiem się tego gatunku. 

Znam ten temat, czytałem go chyba z 10 razy wybierając obsadę :)

Właściwie to obecność tetrastigmy w moim akwarium to szczerze jakieś 90% zasługi w Twoich zdjęciach, filmach i opisach tego gatunku. Tak mnie uwiodło to co umieszczałeś na forum, że nie mogłem się powstrzymać żeby nie kupić tych ryb :)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, darianus napisał:

zamiast Albusa chyba raczej Lethrinops lethrinus. 

Lethrinops lethrinus to dużo większa ryba od albusa (do 20cm.) i masywniejsza. Z wyglądu bardziej podobna jest do tetrastigmy. 

1 godzinę temu, Limak86 napisał:

Właściwie to obecność tetrastigmy w moim akwarium to szczerze jakieś 90% zasługi w Twoich zdjęciach, filmach i opisach tego gatunku. Tak mnie uwiodło to co umieszczałeś na forum, że nie mogłem się powstrzymać żeby nie kupić tych ryb :)

Cieszę się, że udało mi się tak skutecznie zareklamować tą rybę. Warta jest tego. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1
Opublikowano
54 minuty temu, pozner napisał:

Lethrinops lethrinus to dużo większa ryba od albusa (do 20cm.) i masywniejsza. Z wyglądu bardziej podobna jest do tetrastigmy. 

Przyznam że nie sprawdziłem tego. Zawsze Lethinopsy kojarzyły mi się raczej ze średnimi rozmiarami. Trzeba zrewidować plany :)