Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.09.2019 o 10:11, suricade napisał:

W szybie nakrywowej musisz zrobić wycięcie na kaskadę. Na zasys kaskady warto założyć prefiltr. Ten zestaw powinien wystarczyć. Ewentualnie dołożysz falownik.

Tak to oczywiste wszystko na wymiar wycięte pod filtr no aktualnie mam założona gabke gruboziarnista czy dać coś innego gdy już wskocze na większy litraz? 

Opublikowano (edytowane)

Gąbka wystarczy. Problem z wycięciem polega na tym, że czasami trzeba zmienić miejsce filtra. Nie zawsze to zaplanowane jest tym optymalnym. Ta kaskada ma bardzo dobre opinie powinna załatwić kwestię poruszania lustra wody i natleniania.

Edytowane przez suricade
Opublikowano

Witam Panowie,

Nie jestem osobiście zwolennikiem montowania jakichkolwiek filtrów wewnątrz zbiornika, ponieważ zajmują przestrzeń jej mieszkańcom i tak zawsze zbyt małą, a poza tym zbiornik ładniej wygląda bez dodatkowych akcesoriów.

Jedyne co jest niezbędne to pompa cyrkulacyjna i porządny o dużej wydajności filtr zewnętrzny z prefiltrem.

Takie jest moje zdania, ale każdy robi jak uważa.

Pozdrawiam

Mirek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Siema.

Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tu.

Mój baniak 112 litrów i mam kaskadę Aquael FZN3 z prefiltrem na zasysie. W kaskadzie na dnie ceramika, na górze mniejsza połowę zajmuje gąbka. 

Chciałbym dołożyć kubeł. Czym go wypełnić i gdzie założyć zasys żeby pełnił rolę biologa. 

Jak ustawić wlot do kaskady żeby pełnił swoja rolę mechanika (czy zakładać falownik?)

Opublikowano (edytowane)

Kupiszony mi zalegają i tak dumam żeby rura od kaskady mi to ściągała, a kubeł by ogarniał biologię i bym nie musiał go czyścić tak często, wode by bardziej może sklarowalo? Co myślisz?

Wtedy tylko wkłady od kaskady przepłukać co podmianę.

Edytowane przez Warunek
Opublikowano (edytowane)

A możesz podrzucić zdjęcie akwarium? Ja bym raczej poszła w stronę falownika i ewentualnie usunęłabym gąbki, z wnętrza kaskady żeby zwiększyć przepływ. Przy nominalnym przepływie 1300 l/h kaskada powinna być wystarczająca. Nie wiem tylko gdzie jest zamontowana i jaki jest układ kamieni. Możesz także dorobić prefiltr do kaskady.

Edytowane przez suricade
Opublikowano

Fotkę podrzucę wieczorkiem bo w robocie jestem.

Prefiltr mam założony, a kaskada wisi na prawym boku z rurka zasysająca na 2/3 wysokości akwa od góry. Pokrywę mam wycięta 

Opublikowano (edytowane)

Fotkę podrzucę wieczorkiem bo w robocie jestem.

Prefiltr mam założony, a kaskada wisi na prawym boku z rurka zasysająca 

Edit.

Przesyłam foto.

Tak patrzę, po zdjęciu i wydaje mi się że mam za dużo piasku? Ilość ryb do redukcji także bez bicia proszę ;)

Z lewej strony gdzie leżą 2 kamory mam zamiar zbudować grotę z płaskich skałek żeby było więcej zakamarkow

A i falownik już zamówiłem 

IMG_20191007_172339.jpg

Edytowane przez Warunek
Opublikowano

Podstawowa sprawa to większa gąbka na zasys kaskady. Taka mała jest zatkana po 2 dniach. Nie wiem ja często robisz podmiany ale woda nie powinna mieć takiego żółtego koloru. Chyba , że kolor to zasługa zdjęcia. Przy tak małej ilości kamieni kaskada powinna wszystko ogarnąć. Jeżeli dasz dużą gąbkę na rurkę zsysu to możesz zrezygnować w gąbek wewnątrz kaskady, chyba , że są tak takie o dużych oczkach. Na zdjęciu nie widać tafli wody. Wylot z kaskady powinien dobrze poruszać całą taflą, więc możesz zrezygnować z bąbelków.

• Lubię to 1