Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaki filtr wewnętrzny byście polecili do 240 litrów zastanawiam się na aquael 2000 turbo lub atman at-203 lub jeszcze coś innego? Czy te filtry nie będą za mocne?? 

Opublikowano
2 godziny temu, Marcelo89 napisał:

Witam jaki filtr wewnętrzny byście polecili do 240 litrów zastanawiam się na aquael 2000 turbo lub atman at-203 lub jeszcze coś innego? Czy te filtry nie będą za mocne?? 

Miałem Atmana at-203 w takim litrażu i była pralka. Później kupiłem Aquael Circulator 1500 i założyłem do niego prefiltr Ehaima i było idealnie. Aquael 2000 turbo może być za mocny, ale najwyżej przykręcisz i powinno być ok.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Napisz może czy to ma być jedyny filtr w tym zbiorniku? Próbowałem na samym Aqc2000 w takim litrażu i nie dawał rady. Jeśli się zdecydujesz na Aquael to zdecydowanie polecam Aqc2000. Obawiam się jednak że sam sobie nie poradzi, ale to też będzie zależało od ilości ryb w zbiorniku.

Opublikowano

No właśnie, co człowiek, to opinia. U siebie (podobny zbiornik) miałem ikolę 600maxx i Aquaela AC1500. Jedno i drugie pracowało głośno i mierziła mnie instalacja kubełka oraz to, że jednak woda opuszczała zbiornik. Teraz mam dwie głowice aquaszuta 750 i skimer. Woda czysta, parametry idealne i......mam problem z ustawieniem cyrkulacji, w sensie ustawienia wylotów, mała pralka (taka "Frania" :mrgreen:) się robi. Pomysł poddał mi Darek Gaża na taką filtrację i zdaje egzamin.  Widocznie biologia w gąbkach  to jest na forum temat trochę "tabu".

Opublikowano
W dniu 11.09.2019 o 15:01, Moralesq napisał:

Miałem Atmana at-203 w takim litrażu i była pralka.

Atmana też można skręcić (zmniejszyć przepływ), a może się przydać, gdybyś chciał powiększyć akwarium. Cichy, niezawodny filtr. 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 11.09.2019 o 17:57, SlavekG napisał:

Napisz może czy to ma być jedyny filtr w tym zbiorniku? Próbowałem na samym Aqc2000 w takim litrażu i nie dawał rady. Jeśli się zdecydujesz na Aquael to zdecydowanie polecam Aqc2000. Obawiam się jednak że sam sobie nie poradzi, ale to też będzie zależało od ilości ryb w zbiorniku.

Jeszcze mam do tego kaskade fzn 3 jaki biolog choć wiem że jest trochę słaba ale gdy dam jako mechanikę aquael 2000 może starczy co o tym myślicie? 

Opublikowano
26 minut temu, Marcelo89 napisał:

Jeszcze mam do tego kaskade fzn 3 jaki biolog choć wiem że jest trochę słaba

Ta kaskada jako biolog wystarczy plus Aquael 2000 cyrkulator ( pewnie myślisz o samej pompie  z gąbką lub zamontowanym do niej prefiltrem Eheim ). Tyle , że powieszenie kaskady trochę komplikuje  zamknięcie  akwa pokrywą . Ale sama w sobie jako biolog wystarczy plus AC200 jako mechanik.

Opublikowano
12 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ta kaskada jako biolog wystarczy plus Aquael 2000 cyrkulator ( pewnie myślisz o samej pompie  z gąbką lub zamontowanym do niej prefiltrem Eheim ). Tyle , że powieszenie kaskady trochę komplikuje  zamknięcie  akwa pokrywą . Ale sama w sobie jako biolog wystarczy plus AC200 jako mechanik.

Tak dokładnie mechanik 2000 tylko gąbka właśnie zamiast pokrywy będzie szyba nakrywkowa podzielona na pół