Skocz do zawartości

Prośba o ocenę parametrów wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Bardzo proszę o ocenę poniższych parametrów.

Baniak 112l, zalany ok trzech tygodni temu. Od tygodnia żyje w nim 1 glonojad złoty.

Temperatura 26 ℃

NO3=10

NO2=0

GH>7

KH=10

PH=8

CL2=0

NH3/NH4=0

Testy przeprowadzone za pomocą:

Aquatest Zoolek -kropelkowy

EasyTest 6in1 JBL

Z góry dziękuję za opinie.

Opublikowano

Podejrzewam, że NH3/4 mierzone Zoolekiem, a reszta paskiem? Wykonaj podstawowe parametry (NO2, NO3, pH) testami kropelkowymi i dopiero wtedy będzie można ocenić faktyczne parametry. Testy paskowe nie są dokładne i nie polecamy ich tutaj.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Twoje akwarium już trochę funkcjonuje i jest duże prawdopodobieństwo, że może już być gotowe na wpuszczenie ryb, i gdybym miał oceniać parametry na podstawie pasków to napisałbym, że są wzorcowe i śmiało można wpuszczać ryby, a nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Jeśli chodzi o testy kropelkowe polecam firmy JBL i Salifert

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kupiłem podstawowe testy, o których  pisałeś. Niestety dostępne były tylko firmy Zoolek. Mieszkam w małym mieście, odwiedziłem trzy sklepy.

Wyniki wyszły identyczne jak dla testu paskowego:

NO3=10

NO2=0

PH=8

Czyli, mogę wpuszczać ryby?

Tylko cholera  😉 skąd mam je wziąć? W sklepach w Kwidzynie nie ma Chindongo Saualosi.  Może polecicie mi jakiegoś dobrego hodowcę w okolicy? (woj. pomorskie)

Opublikowano
4 minuty temu, Gniew napisał:

Tylko cholera  😉 skąd mam je wziąć? W sklepach w Kwidzynie nie ma Chindongo Saualosi.  Może polecicie mi jakiegoś dobrego hodowcę w okolicy? (woj. pomorskie)

Załóż nowy temat w dziale SKLEPY ZAKUPY  i tam pytaj. Na naszych banerach reklamowych znajdziesz  polecanych  hodowców , którzy wysyłkowo ryby sprzedają .

Opublikowano
12 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Załóż nowy temat w dziale SKLEPY ZAKUPY  i tam pytaj. Na naszych banerach reklamowych znajdziesz  polecanych  hodowców , którzy wysyłkowo ryby sprzedają .

OK

Opublikowano
2 godziny temu, Gniew napisał:

Kupiłem podstawowe testy, o których  pisałeś. Niestety dostępne były tylko firmy Zoolek. Mieszkam w małym mieście, odwiedziłem trzy sklepy.

Wyniki wyszły identyczne jak dla testu paskowego:

NO3=10

NO2=0

PH=8

Czyli, mogę wpuszczać ryby?

Napisz w jaki sposób wystartowałeś akwarium. Czy obserwowałeś od początku jak przebiega cykl azotowy?

Opublikowano
12 minut temu, Bartek_De napisał:

Napisz w jaki sposób wystartowałeś akwarium. Czy obserwowałeś od początku jak przebiega cykl azotowy?

Nie obserwowałem. Zalałem baniak wodą ok. 3 tygodni temu. tak jak pisałem tydzień temu wpuściłem jednego glonojada. podałem troszkę karmy. Dziś zrobiłem testy.

Opublikowano

Więc na razie z rybami się wstrzymaj. Kup bakterie startowe, najlepiej Prodibio BioDigest, ewentualnie może być Seachem Stability. Wlej do akwarium (Biodigest - 1 ampułka, Stability - według instrukcji) sypnij jeszcze porcję pokarmu i poobserwuj ze dwa/trzy tygodnie. W tym czasie nie rób podmian i mierz co kilka dni NH4, NO2, NO3. Jeśli nie zaobserwujesz wzrostu NH4 i NO2, a tylko wzrost NO3 to moim zdaniem można zarybiać.

• Lubię to 3