Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Bartek_De napisał:

Falowniki JVP generalnie są głośne. Mogę śmiało polecić falowniki Sobo, są tanie i do tego bezgłośne

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Nie wiem, na jak felerne falowniki JVP musieliście trafiać, mój JVP-130 chodzi bezgłośnie.

Opublikowano

Fakt, może trochę się zagalopowałem i napisałem nie na temat. Mialem na myśli starszą serię tych falowników (101, 102 itd) Być może w nowej serii została poprawiona kultura pracy.

Opublikowano

Kupię tego JBL-130. Nie kosztuję wiele, także ryzyko nie jest duże :) Pojawiła się kolejna kwestia. Mógłbym prosić o pomoc w doborze biologii do filtra Eheim 2224? Przed Eheimem będzie prefiltr z mechaniką. Są tam dwa kosze o pojemności 1,5 lita każdy

Opublikowano

Tak się jeszcze zastanawiam odnośnie układu Eheim 2224 - 700l/h z prefiltrem HW-603. Prefiltry te występują z pompą (400L/h) i bez. Czy eheim uciągnie ten prefiltr, czy może kupić prefiltr z pompą? Na bazie jakiejś tam mojej wiedzy hydraulicznej ponoć nie powinno się szeregowo łączyć dwóch pomp. Macie jakieś doświadczenia w tej tematyce?

Opublikowano

Jeśli chcesz prefiltr to ten bez pompy, ale nie wiem czy on nie za bardzo spowolni i tak już słaby kubełek. Może pomyśl o założeniu prefiltra Eheim do tego kubełka i to będzie biologia. Niestety mechaniki to to nie ogarnie i tu myślę że Aquael Circulator 2000 z prefiltrem Eheim będzie w sam raz.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SlavekG napisał:

Jeśli chcesz prefiltr to ten bez pompy, ale nie wiem czy on nie za bardzo spowolni i tak już słaby kubełek. Może pomyśl o założeniu prefiltra Eheim do tego kubełka i to będzie biologia. Niestety mechaniki to to nie ogarnie i tu myślę że Aquael Circulator 2000 z prefiltrem Eheim będzie w sam raz.

Ten prefiltr Eheim to bardzo ciekawa alternatywa. Myślę, że najlepiej będzie jak kupie ten prefiltr z pompą i spróbuję ruszyć z kubełkiem Eheim bez pompy. Jeśli się okażę że za słabo ciągnie, spróbuję uruchomić pompę do prefiltra szeregowo. Na youtube widziałem filmik, gdzie ktoś miał tak podpięte i działało. Jeśli to się nie sprawdzi, to dokupię prefiltr wewnętrzy eheima a prefiltr hw-603 użyję jako mechaniczny :) Wiem, kombinacje alpejskie, ale docelowo chcę zainwestować w baniak 450L non mbuma, ale jestem tak najarany na malawi, że chce spóbować na mniejszym zbiorniku , który kurzy się w piwnicy  :)

Edytowane przez darianus
Opublikowano

Nie śpiesz się i nie kombinuj. To rozwiązanie, o którym piszesz nie zda egzaminu. Nie łącz pomp szeregowo, bo to nic nie da, pompa 400l/h i tak jest za słaba na mechanika. Zrób jak radzi Sławek, zostaw Eheima jako biologa, a jako mechanika kup AC 2000 z prefiltrem Eheim i to będzie najlepsze rozwiązanie. Twoje najaranie to zły doradca, podejdź do sprawy profesjonalnie i nie idź w bylejakość.

• Lubię to 4
Opublikowano
7 minut temu, Bartek_De napisał:

Nie śpiesz się i nie kombinuj. To rozwiązanie, o którym piszesz nie zda egzaminu. Nie łącz pomp szeregowo, bo to nic nie da, pompa 400l/h i tak jest za słaba na mechanika. Zrób jak radzi Sławek, zostaw Eheima jako biologa, a jako mechanika kup AC 2000 z prefiltrem Eheim i to będzie najlepsze rozwiązanie. Twoje najaranie to zły doradca, podejdź do sprawy profesjonalnie i nie idź w bylejakość.

Dziękuję za cenną poradę. Nie wiedziałem, że 400L/h to za mało na mechanika. W taki  razie zrobię tak jak piszesz.  Eheim 2224 + prefiltr wewnętrzny i do tego AC 2000 jako mechanik :)

• Lubię to 2