Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chociaż z drugiej strony dlaczego część gąbki tylko pracuje ? Skoro woda zlatuje jak na zdjeciu przy samym końcu sumpa to leci przez całą gabke aż do ujścia czyli pod przegrodą . Widać na zdjęciu że największe zanieczyszczenia są właśnie przy ujściu wody bo cały brud tam się zatrzymuje bo nie ma już gdzie lecieć dalej. Chyba że ja źle to rozumuje . Dając gąbki na ruszt czyli podnosząc je to nie wiem czy woda po prostu nie zlatywala by tylko w tym miejscu co wylatuje z rury i pod gabkami przelatywalaby do 2 komory , czy nie ?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

1e9a2d3a247799a028106885199109b8.jpg

Opublikowano (edytowane)

Według mnie jeżeli przelew jest dołem i nic górą nie leci a gąbki są brudne jak na fotce to jest ok. Ja bym rusztu nie robił bo to właśnie może spowodować że tylko część gąbki pracuje. Porozrzucaj ceramikę ewentualnie skarpeta lub wata plus może zwiększ moc pompy i sprawdź. Powodzenia. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kolega chyba myslal ze przelot do 2 komory jest gora wtedy ruszt oczywiscie bylby wskazany :) Rozrzuce ceramike , dokupie gabke powiedzmy 50-60ppi i zobaczymy czy cos się poprawi. 

Opublikowano

Teraz woda szukając drogi o najniższym oporze, płynie tylko tą częścią gąbki , która jest brudna. Jak pod spód podłożysz np. ruszt do cel dla gołębi. ruszt-do-cel-gniazdowych-ciechanow-40418To woda popłynie cała powierzchnia gąbki pod spód i dalej do drugiej komory. Zwiększy się także przepływ. Dlatego sugerowałam zacząć zmiany od ceramiki, gąbek a na końcu wyregulować przepływ.

911cee0f53b8ef03abd4c1b2674fe1ee.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
48 minut temu, suricade napisał:

Teraz woda szukając drogi o najniższym oporze, płynie tylko tą częścią gąbki , która jest brudna. Jak pod spód podłożysz np. ruszt do cel dla gołębi. ruszt-do-cel-gniazdowych-ciechanow-40418To woda popłynie cała powierzchnia gąbki pod spód i dalej do drugiej komory. Zwiększy się także przepływ. Dlatego sugerowałam zacząć zmiany od ceramiki, gąbek a na końcu wyregulować przepływ.

911cee0f53b8ef03abd4c1b2674fe1ee.jpg

Myslisz ze wielkosc tej komory czyli 40x50cm nie spowoduje tego co wyzej pisalismy ze moze tylko ze splywu woda leciec przez gabke i na dol pod nia ? Chodzi mi o powierzchnie bo na tym rysunku co wyslales to 1 komora jest duzo wezsza (mniejsza) dlatego cala jej powierchnia woda splywa w dol , a u mnie jest tej powierzchni duzo wiecej dlatego moje obawy :) 

Opublikowano

Jeżeli nie przytkniesz spływu bezpośrednio do gąbki, to woda rozleje się po całej powierzchni gąbki, to nie są moje wymysły tylko sprawdzone rozwiązania. Podobną sytuację masz w komorze z ceramiką, z krążków ceramicznych zrobiłeś zaporę, która tłumi przepływ. Niestety na odległość nie wszystko da się dokładnie ocenić.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Kratka się nadaje tylko musisz dopasować rozmiar do wymiarów komory ( możesz połączyć potrzebna ilość sztuk lub docinać) i ewentualnie skrócić nóżki kratki tak żeby pasowała do przelotu pomiędzy komorami.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano

Jasne , zmierze i jutro sobie zamówię . A co myslisz/myslicie o tym preperacie z sery w 1 poście , albo gabce 50-60ppi ? Bo tam teraz pomyślałem i może dołożyć gabke i pomyślałem nad czymś typu wata ale coś jak wloknina filtracyjna tego typu :

https://akwarium24.com.pl/wloknina-filtracyjna-32x12x2-cm-blue-ls-102-p-3360.html

Tylko czy to nie zmniejszy bardzo przepływu ?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka