Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie akwarium ma już jakis czas i bylo poruszany problem klarownosci wody . Niestety ale dalej wydaje mi się ze jest dosc metna woda, nie widac tak tej glebi . Zastanawiam się co mogloby pomoc :

1-dodatkowa gąbka np 50-60ppi 

2-EHEIM SUBSTRAT PRO

3-SERA SIPORAX BIO ACTIVE

Zastanawiam się najbardziej nad gąbka i siporax bio active z sery . Ktos cos moze doradzic ? 

Opublikowano
  W dniu 1.09.2019 o 18:06, suricade napisał(a):
A jaka aktualnie jest filtracja ? Z jakim przepływem?
Jak mam to zmierzyć ? Pompa działa na 6 z 10 możliwych biegach .

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ale jak mam sprawdzić ile powinno być na tym biegu ? Znajdę to gdzieś w instrukcji pompy ? wkłady mam teraz takie :
1 komora - gąbka 30ppi i gąbka 20ppi
2 komora - siporax, lawa, trochę ceramiki
3 komora - pusta , tam jest pompa

Opublikowano

Jeżeli nie znasz przepływu pompy to dlaczego jest ustawiona akurat na tym biegu? Prawdopodobnie przepływ jest zbyt słaby do skutecznej filtracji mechanicznej. Ułożenie ceramiki w taki sposób jak na jednym z Twoich zdjęć, też zmniejsza skuteczność filtracji.

Opublikowano
  W dniu 2.09.2019 o 06:58, suricade napisał(a):
Jeżeli nie znasz przepływu pompy to dlaczego jest ustawiona akurat na tym biegu? Prawdopodobnie przepływ jest zbyt słaby do skutecznej filtracji mechanicznej. Ułożenie ceramiki w taki sposób jak na jednym z Twoich zdjęć, też zmniejsza skuteczność filtracji.
Już spytałem producenta o taką informację , ta pompa niby ma 7200l/h ale pewnie na 10biegu wnioskuje . To jak ustawić ceramikę i tą lawe ? Bo siporax myślę że jest ustawiony dobrze

Opublikowano

No właśnie chyba o ten siporax chodzi. Ostatnio zauważyłem taką jakąś dziwną modę (głównie wśród morszczaków), że ustawiają siporax do linijki. Najlepiej działa jak jest obmywany z każdej strony i po prostu luźno wsypany.

Opublikowano

Gościu co mi zakładał akwarium mówił żeby tak to ustawić i że tak to ustawiają np w morskich akwariach. Reszta po prostu leży w workach.

Opublikowano

Ja osobiście nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia po co tak morszczaki ustawiają siporax - a może kwestia estetyki.