Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam nie wiem jeszcze czy mały powód do zmartwień. Piszę właśnie dlatego aby dowiedzieć się czegoś od zaprawionych w bojach. Wybaczcie jeśli to norma a ja tutaj panikuję, ale totalnie nie mam z tym doświadczenia i wolę dmuchać na zimne. 

Przy kadrowaniu zdjęć akwarium zauważyłem dziwną rzecz. Tak jakby w połowie długośći podstawy, akwarium zaczęło się wyginać w dół. 😨 Być może to wina kłamiących pikseli na ekranie, więc uznałem, że to zmierzę.

Od lewej strony pianka ma równo 1cm, na połowie długości już ok. 8.5mm i z prawej strony 8mm. Mowa tu o przedniej szybie. Ciężko jednak mi tak stwierdzić na żywo czy to sama pianka ładnie się podgina pod akwa czy sam zbiornik się nie wygina. 😲

wygiecie.thumb.jpg.f14149c23f86959a489d0412abed134e.jpg

*Na tylnej szybie z każdej strony wysokość pianki fabryczna - 1cm

A tu jeszcze nie wiem czy nie panikuję, ale dojrzałem jakieś jakby ślady odklejania się silikonu jak na moje oko. Występują tylko na spodzie z przodu akwa. Na szybce boczej dodatkowo po porawej stronie na foto powyzej jest jakby jakis babelek też.

odklejenia.jpg.c582195da99fb7e4257d4f6eeba51d57.jpg

Czy panikuję czy to norma? To szyba czy pianka? +Co powiecie o tych dziwnych jakby wadach silikonu? 

Akwarium robione na zamówienie, cienki silikon, szyby grubość 1cm, optiwhite, wymiary 120x40x40. Pod nim mam piankę fabrycznie grubości 1cm ale nie wiem z czego ona jest, kupiona w sklepie akwarystycznym. Blat pod akwa ma 3,5cm, jest tylna ściana szafki i 2 podparcia na środku z dech po 2cm.

Edytowane przez blindman
Opublikowano

Jeżeli spód akwarium się nie wybrzusza tylko leci w jedną stronę to możesz spać spokojnie :) 

Jak masz w domu długą poziomicę, to sprawdź podłogę pod akwarium, górę szafki i górę akwarium.
Możliwe, że podłoga ugięła się pod naporem ciężaru akwarium i stąd lekkie pochylenie.
Mam u siebie podobnie - z jednej strony pianka pod akwarium jest bardziej ściśnięta niż z drugiej - zapracowała podłoga :-) 

• Dziękuję 1