Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niżówka sprzyja poszukiwaniu ciekawych kamieni nad Wisłą, które potem można wykorzystać w aranżacji w Akwarium.  Udało mi się w ten sposób znaleźć fajny niski kamień z płaskim dnem. Ale jest problem bo waży ok ze 30 kg. Wpadłem na pomysł, żeby go przepołowić na pół i w takiej formie umieść w akwarium. I tu pytanie w jaki sposób go przepołowić ?

P8160524.thumb.JPG.3630079656e1fbff90e7c2ca7c0b9e9c.JPG

Opublikowano

Chyba najprościej będzie poszukać jakiegoś zakładu kamieniarskiego (tam gdzie robią nagrobki) i zapytać czy by go po prostu nie przecięli na pół.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Zawsze możesz spróbować przeciąć kamień tarczą diamentową chłodzono wodą ,tylko trzeba precyzyjne zrobić ciecie.

Druga opcja jest przecinak i młotek jak to robią kamieniarze ,pukają stukają w kamień on ładnie pęka na pół .

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Możesz też udać się do najbliższej knajpki z chińskim kucharzem i zagadać go o coś takiego:

PS A przy okazji do menu zajrzeć. 😉
Pzdr. Rysiek.

Edytowane przez rysib
wrodzona dysortografia
  • Lubię to 2
  • Haha 3
Opublikowano

Ja swój serpentynit rozbijałem młotkiem. Jedyny problem jest taki, że nie jest to precyzyjne, ale akuratnie w moim przypadku była to bardziej zaleta aniżeli wada.

Opublikowano
2 minuty temu, iquitos68 napisał:

Próbowałem dłutem i młotkiem. Syzyfowa praca. Doszedłem do wniosku że lepiej znaleźć dobry kamień niż przepoławiać za duży ;) .

Dokładnie! Ja też parę dni temu byłem na Wiśle po kamienie. Są odsłonięte jak na tacy, na pewno szybciej znajdziesz pasujący kamień niż przetniesz tego 😉