Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Skoro temat został przeniesiony do działu "Przywitaj się", to go troszkę przerobię, aby faktycznie pasował do tego działu :). 

Od zawsze największym powodzeniem cieszyły się u mnie akwaria roślinne. Teraz z braku czasu i chęci sprawdzania całej tablicy Mendelejewa co tydzień, przesiadam się na trochę mniej absorbujące mbuny :).  A, no i nie trzeba co miesiąc latać z butlą CO2 :D

Akwarystyką zajmuję się od dawna. Aktualnie na stanie znajduje się prawie 500l słonego kawałka oceanu, małe krewetkarium żony, a teraz czas na zagospodarowanie byłego akwarium holenderskiego.

Zacznę od akwarium morskiego. Jest to zbiornik full opti, ow ymiarach 125x55x50 co daje  340l. Za filtrację odpowiada sump, o pojemności blisko 120l. W sumie w obiegu jest 460l. Akwarium wystartowało stosunkowo nie dawno, bo ma zaledwie 3 miesiące. W zbiorniku nastawiłem się na średnio wymagające korale LPS. Ich nieatpliwym urokiem jest piękne "bujanie w rytm fal" wody. 

Następne działające akwarium, to kosteczka lubej, o pojemności 30l. Jest to krewetkarium, które jest gęsto porośnięte mchami, anubiasami, microzorium, oraz bucki. Znajdują się tam też krewecie blue bolt (tak? chyba tak się nazywają 😂 ).

A teraz to, o czym jest to forum, czyli malawi. Na chwilę obecną jest to standardowe 200l, czyli 100x40x50. W niedalekiej przyszłości będzie zamienione na 150x60x60. Najpierw jednak trzeba wyremontować jeden z pokoi :). 

Za filtracje tego akwarium są odpowiedzialne dwa kubełki. 

1. Ultramax 1500 w którym są dwa kosze z gąbką, oraz dwa z ceramiką. 

2. Stary poczciwy fluval 304, a w nim cztery gąbki, oraz cztery kosze z ceramiką. 

Oświetla to Aquael Leddy Slim sunny 36 watt.

Skała to serpentynit, którego weszło ok. 30kg. Swoją drogą z tą skałą była niezła mordęga. Na składzie kamienia mieli najmniejszy kamień o wadzę 120kg. Myślałem, że auto mi pęknie, a potem plecy jak musiałem go połupać na mniejsze fragmenty 😓.

Podłoże to standardowo piasek kwarcowy ze sklepu budowlanego. 

Pochwalę się kilkoma fotkami :)

IMG_20190730_202718.jpg

20190728_000506.jpg

20190723_213924.jpg

IMG_20190710_204153.jpg

IMG_20190710_204128.jpg

IMG_20190730_173457.jpg

IMG_20190730_202641.jpg

IMG_20190730_202633.jpg

Edytowane przez Geruwi
Opublikowano

Temat przeniosłem do właściwego działu czyli PRZEDSTAW  SIĘ.

Miło nam Ciebie powitać na naszym forum i mamy nadzieję ,że zostaniesz tutaj na dłużej. Odnośnie pytań obsady itp..zakładaj śmiało tematy w działach odpowiednio tematycznych . Tutaj tylko się przestawiamy i swoje akwa:)

Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Temat przeniosłem do właściwego działu czyli PRZEDSTAW  SIĘ.

Miło nam Ciebie powitać na naszym forum i mamy nadzieję ,że zostaniesz tutaj na dłużej. Odnośnie pytań obsady itp..zakładaj śmiało tematy w działach odpowiednio tematycznych . Tutaj tylko się przestawiamy i swoje akwa:)

Witam, i dziękuję za miłe przywitanie :).

Miałem nadzieję, że temat o obsady będzie odpowiedni w dziale "życie w moim akwarium" 😃

Pozdrawiam :) 

Opublikowano
Teraz, Geruwi napisał:

Miałem nadzieję, że temat o obsady będzie odpowiedni w dziale "życie w moim akwarium"

W tym dziale po prostu opisujesz obserwacje dnia codziennego  dotyczące ryb. A w dziale OBSADY  dyskutujemy o obsadach w ogóle czy też w konkretnym zbiorniku np. Twoim . Spokojnie..kilka chwil i wszystko tematycznie ogarniesz. Pomoc i radę zawsze tutaj znajdziesz.

Opublikowano (edytowane)

No dobrze, w takim razie biorę się za skrobanie drugiego tematu :).

Dziękuję za pomoc :D

Edycja: 

Pozwoliłem sobie na zmianę głównego wpisu :)

Edytowane przez Geruwi
Zmiany, zmiany, zmiany...
  • Lubię to 1