Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zabieram się za redukcję obsady swoim akwarium. Obecnie pływa 31 sztuk i zrobiło się rybkom ciasno a co za tym idzie pyski zaczęły przepychanki. Nie chciał bym niszczyć aranżacji ani spuszczać wody. Chcę wylapac wszystkie i posegregować. Jak się za to zabrać. Widziałem pomysły z butelką ale nie wiem czy największy samiec Hary zmieści się przez szyjke od butelki. Chcę to zrobić szybko i sprawnie z uwagi na to że mam małe dziecko którym muszę się zajmować a lata wszędzie jak samolot. Proszę o pomoc

Opublikowano

Nie dać im jeć przez tydzień, a potem podać pokarm w 5 litrowej butelce. To taki mój pomysł.

Ewentualnie przymocować gdzieś dziecko na czas wyłapywania.

Posegregować może lepiej robiąc zdjęcie obsady i sobie pozaznaczać, co chcesz wyłapać i łapać tylko to, żeby nei stresować pozostałych.

Opublikowano
4 minuty temu, Falcowski napisał:

Nie dać im jeć przez tydzień, a potem podać pokarm w 5 litrowej butelce. To taki mój pomysł.

Ewentualnie przymocować gdzieś dziecko na czas wyłapywania.

Posegregować może lepiej robiąc zdjęcie obsady i sobie pozaznaczać, co chcesz wyłapać i łapać tylko to, żeby nei stresować pozostałych.

No właśnie nie będzie Mnie tydzień w domu i nikt ich nie będzie karmił, ale czy wszystkie wpłyną w tą butelkę i czy nie uda im się z niej wypłynąć? 

Opublikowano

Wszystkie na raz nie wpłyną bo będzie panika butelka jest za wąska u mnei nie zdała egzaminu. Zdał natomiast taki kamień z dziurą który mozna znalezc na Aliexpress. Samiec chailosi kory mnie interesował wpłynął do kamienia gdzie byla przyneta i szybko siatka i wylowilem razem z kamieniem. Mniej stresujace to jest szkoda gonic ryby po calym akwarium nawet z dwoma siatkami

Teraz konstruuje pułapke a co z tego wyjdzie zobaczymy z moim talentem do robienia rzeczy samemu.

Potrzebne do tego jest

https://allegro.pl/oferta/plexa-pleksa-plexi-pmma-bezbarwna-2mm-na-wymiar-6928901830?snapshot=MjAxOS0wNy0xMFQyMjo0MTowOC4xNTNaO2J1eWVyOzgzYjY3YWQ2MTM4Mjc1NzNmYjEyYTM3YTYxYmZmMzM5NmU5ODRhM2U2ZjlkODY1MDVhNDc0ZTBiZWM2YjEwZjg%3D wyszło mnie 56 zł z przesyłką chociaz polecam mniejsze formatki bo mnie wyszła za duża pułapka

https://allegro.pl/oferta/uszczelka-drzwi-kabiny-prysznicowej-05-4-6mm-100cm-6879570132?snapshot=MjAxOS0wNy0xMFQyMjo0NzowOC42ODZaO2J1eWVyOzBiZjk1MTk0ZWNmZDdiZDUxMGFkYjVlYzRlYWZkYjhhN2I0ZDViMmQwYzRkMDY3NDlmYmRkMThlZjgxMjQ1ZDQ%3D  19,98

https://allegro.pl/oferta/gumka-zylka-silikonowa-rozciagliwa-0-7mm-10m-szpul-6882404432?snapshot=MjAxOS0wNy0xMFQyMjo0NDozMy44MzNaO2J1eWVyOzg5ODE2NjA3MGRkMDA0YzhhM2E0YmZjM2U5MGJlODkyNzJkZTczNGVkYzhhNWFmZGM0MTkyYzNhM2E1M2M4YTc%3D  6,98

Całość wyszła mnie 98,96 chcialem przyoszczedzic na kleju dlatego go nie polecę.. średnio zdał egzamin. Uznałem ze 100 zł to i tak dużo żeby inwestowac w klej za 30-50 zł który by się nadał do plexi

Kamień z Alie sprawdzi się raczej na bardziej odważne ryby bo jest mały no i na dominujacego samca bo moj najpierw przez godzine odganial ryby od niego aż w końcu wpłynał po przynęte. No i wiecej jak jedna ryba do niego nie wpłynie więc słaba opcja mnie akurat się udalo tak zredukować tą rybe co chciałem.

http://pl.aliexpress.com/item/32739796591.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.13ae561clVYGJy&algo_pvid=54f4fc8f-c7a0-4f0e-b8d6-46aa4aa79bb6&algo_expid=54f4fc8f-c7a0-4f0e-b8d6-46aa4aa79bb6-50&btsid=560618cd-a75d-46aa-805a-230e6e3ddf59&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5%2Csearchweb201603_53

Całość plexi przycinałem wyrzynarką a częsciowo ten gosciu z aukcji to zrobil ale srednio dokladnie wiec lepiej samemu.

Opublikowano

Jeszcze widziałem, jak w jednej z hodowli, gdzie pielęgnice są w basenach 1000L hodowca wkłada rury PVC i ryby same tam siedzą, bo czują się bezpiecznie. 

Jak chce je wyłowić, to tylko wyciąga tą rurę, przy jednym z końców trzymając siatkę, drugi podnosząc nad wodę.

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem z jednym gościem, to powiedział że jak zredukuje obsadę to agresja w zbiorniku się zwiększy. A podobno dużo ryb w zbiorniku nie wpływa na wzrost ryb 🤔 

Opublikowano (edytowane)

Pyszczaki są agresywne, Ameryki nie odkrył :D

Jak masz zupę rybną to będzie mniejsza agresja bo jest większe zamieszanie i to się rozkłada na większą liczbę ryb, Twój wybór.

Edytowane przez Mbunabucket
  • Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Cześć ludziska Polecicie mi kogoś kto ma narzędzia do pracy na szybie w rozmiarze jumbo i moze mi ją wkleić w mazowieckim. Byłem umówiony z Nexus już dwa razy, ale właściciel przestał odbierać telefony ode mnie
    • Tak, jak napisałeś, mniejsza mbuna. I niezbyt agresywna. Może któraś z Cynotilapii, chociaż tu samice są niezbyt urodziwe. Może rdzawy, może Pseudotropheus interruptus, może saulosi (z pewnego źródła). Estherki mogą przełamać kolor i nie są nazbyt agresywne. 
    • Akwarium 832 litry, spora powierzchnia dna, jest sump 270 litrów więc filtracji nie zabraknie. Ameryka Południowa ostatecznie mi się znudziła, poszukiwania nowych domów dla dotychczasowych mieszkańców są w toku, więc pora pomyśleć o nowej obsadzie. Sprawcą całego zamieszania jest @pozner, który w innym temacie podrzucił pomysł pseudotropheus acei z gałęziami. Jako główna ryba widziałbym większą grupę właśnie ww. gatunku.  Do tego jakaś mniejsza mbuna w skały i właśnie nie wiem co dołożyć, żeby trochę urozmaicić obsadę. Można liczyć ryby z grubsza na 1000 litrów wody w obiegu.
    • Co prawda odpowiadam sam sobie, ale dużo mi pomogliście w wyborze obsady to czuje się zobowiązany żeby domknąć temat 😉 Ostatecznie po weryfikacji dostępności ryb będzie: Fossorochromis rostratus  Mdoka white lips  Exochochromis anagenys  Dimidochromis strigatus Copadichromis kadango Labidochromis caeruleus  Melanochromis parallelus  Ryby kupuje małe i planuje redukcję w miarę jak będą rosły. Od działającego akwarium lepiej odejmowac niż dokładać 😁 Zarybiam równo za 2 tygodnie, w czwartek 20 sierpnia. Ryby już zamówione, więc temat do zamknięcia (otwieram kolejny😉).
    • Tomek @Aqua-Dreams zaniedbuje forum  A potencjalni klienci są .
    • Na FB kolega Bartek  z Torunia  szukaj profil  "Pyszczaki Toruń" i kolega Tomek  Studio Akwarystyki Aqua Dreams Bydgoszcz
    • Wszystko się przeciągnęło, niestety niespodziewana delegacja w pracy, potem okres urlopowy i wyszło jak wyszło, ale ostatecznie zalane i za 3 tygodnie będą ryby🙂 Skały są na 25-30% dna. Na zdjęciu wydaje się, że mało piasku z przodu, a jest pewnie szerzej niż niejedno całe akwarium... Ostatecznie prawdopodobnie polecane wcześniej acei też trafią do obsady, ale w innym baniaku 160x80x65 😄 Coś nie dodało się zdjęcie, poprawka
    • Pisz i pytaj  śmiało. Po to jest forum. Żadnych regulaminów nie łamiesz. Skoro nigdy nie miales akwa z biotopu Malawi to tym bardziej pytaj aby uniknąć niepotrzebnych błędów. Mając inne zbiorniki z innych biotopów masz też doświadczenie dlatego dziel się nim . Jest też na naszym forum wiele tematów które są niejako gotowcami i tam też warto zaglądać. Powodzenia.
    • Każdy kiedyś zaczynał. Lepiej, gorzej, średnio. Każdy popełnia gafy, a nie myli się ten kto nic nie robi. Może nie miałeś kolego najlepszego startu, a i tak witamy Cię w naszym gronie. Pisz, poczytaj, regulaminy czasami również.  Na ludzi się nie obrażaj, pomimo różnych charakterów, to jednak fajni ludzie. Z moderatorami raczej nie staraj się kłócić, bo to starzy wyjadacze, może nie wszystkim zjedli rozumy, ale w przypadku utrzymywania porządku na forum, znajomości regulaminów to nikt im w drogę nie wchodzi, bo zazwyczaj mają tę wiedzę w jednym palcu. Gdy coś przeszkadza Ci w forum masz prawo do swoich uwag i możesz śmiało pisać, zawsze ktoś z Zarządu się wcześniej czy później nad tym pochyli i Ci odpowie. A teraz życzymy Ci korzystania z forum, tak jak chcesz, byle by zgodnie z regulaminem i pamiętaj, że inni również mogą pisać tak jak chcą, byle by zgodnie z regulaminem. Pozdrawiam  
    • To jest pewien problem, choć na razie nie aż tak duży. Aktualna obsada ma około roku, więc nie są to ryby  duże i pewnie składają mniej ikry. W mojej ocenie pływa około 10 sztuk drobiazgu i kilka podrostków w wielkości już niekonsumpcyjnej. Generalnie, to chyba mimo takiego zagruzowania spora część narybku jest zjadana. Te mniej gapkowate udaje mi się odłowić siatką, ale to było dosłownie kilka sztuk. Te nieco bystrzejsze uciekają do komina, skąd czasami udaje mi się je odłowić, albo dalej do sumpa, gdzie na pewno je wyłapuję, choć czasami trochę gonienia z tym jest.  Włożyłem do sumpa kotnik  otworem do boku i część uciekinierów tam włazi - wtedy odłowienie nie stanowi żadnego problemu. U mnie komin i sump są główną metodą eliminacji narybku, pomijając oczywiście wyjadanie przez starsze ryby, bo tego nie jestem w stanie ocenić. Myślę, że około 50  rybek odłowiło się tą drogą. Kombinowałem różne pułapki na narybek, ale żadna się nie sprawdziła. To znaczy pułapki były świetne, tylko narybek nie dorasta do mojego geniuszu. Odłowiony narybek trafia do żłobka - jak mnie najdzie wena, to go opiszę, a potem, jak rybki trochę podrosną,  do sklepu.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.