Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety dzwonilem na infolinie nobiles (teraz to grupa Tikurila) i ne maja na ta farbe atestow i nie zalecaja jej do kontaktu z zywnoscia ani woda pitna!

Opublikowano

Uuaaa szach i mat ;/ czyli faust nie ma dalej konkurenta... a szkoda też we Wrocławiu czarnego znaleźć nie mogłem i muszę z barwnikami kombinować.

Opublikowano

czyli odradzacie mi mix tych 2 farb? ładny kolor mi wyszedł. Kurde bo w takim razie stanę w miejscu bo nie mam jak załatwić czarnego fausta...

Sam juz nie wiem co z tym zrobić czy smarować tym tło czy nie.

Myślałem o połączeniu 50% x 50% tych 2 farb fausta i nobilesa. Co wy na to? Co sie może dziac z tyn nobilesem? Pomocy Panowie i Panie bo zgłupiałem :wink:

Opublikowano

No jeśli nie ma atestu na kontakt z woda pitna i NIE ZALECAJA jak sie doweidzial Krisq75 to ja bym nie ryzykował, bo nie zmniejszysz toskyczności tej farby poprzez zmieszanie jej z faustem.

Poszukaj specyfikacji o fauście i zobacz, czy farba ta ma atesty i czy jest zalecana do wody pitnej. jeśli tak, to trzymaj się jej, jeśli nei ma explicite atestów do wody pitnej, to można spróbować założyć, że każda emalia akrylowa nie będzie toksyczna w wodzie (ale to już może być daleko idące nadużycie).

W takim razie rozważ czy nie pójść tropem którego ja nie dokończyłem: Śnieżka, emalia akryl z Serii Disney. Znajdziesz o niej atesty na stronach PZH i być może będzie Ci ją łątwiej niż fausta dostać.

powodzenia

Opublikowano
czyli odradzacie mi mix tych 2 farb? ładny kolor mi wyszedł. Kurde bo w takim razie stanę w miejscu bo nie mam jak załatwić czarnego fausta...

Sam juz nie wiem co z tym zrobić czy smarować tym tło czy nie.

Myślałem o połączeniu 50% x 50% tych 2 farb fausta i nobilesa. Co wy na to? Co sie może dziac z tyn nobilesem? Pomocy Panowie i Panie bo zgłupiałem :wink:

Widzisz u mnie podobnie, też robie tło z Cr i też w Twojej okolicy (Wrocław). Mogę Cie zapewnić, że Fausta czarnego nie znajdziesz, choć próbować zawsze możesz. Ja oblazłem ze 20 sklepów i obdzwoniłem drugie tyle. Faust, owszem, w Praktikerze, ale tak jak piszesz, czarnego matu brak i z tego co się dowiedziałem, dostawy nie będzie za szybko, albo w ogóle wcale.

Ja wykorzystałem więc pigmenty do farb i zapraw, takich środków używało już pare osób przed nami i wszystko gra. Ja kupiłem 4 małe buteleczki (chyba 80 ml), są po jakieś 5 zł. Najpierw mieszałem z tym cr i jeśli zadowala Cie kolor ciemnoszary, coś pod grafit, to ten sposób wystarczy. Ponieważ mnie jasny grafit nie zadowolił, to zmieszałem ów barwnik z brązowym faustem i po otrzymaniu odpowiedniego koloru pomalowałem. Póki co wyschło i stoi w akwa, jeszcze nie zalane.

Od razu zaznaczam, że po zmieszaniu z barwnikiem Fausta tło brudzi. Jeśli dotknę palcem - jest ok - jeśli potrę, mam jakby sadzę. Prysznicem spłukałem i początkowo popłynęła lekko przybrudzona woda, ale po chwili czysta. Także myślę, że wszystko będzie ok :wink:

Opublikowano

no zbaczymy. Poleciałem na całośc i zrobiłem tak:

Zielony faust + czarny nobiles wymieszałem wszystko razem i dolałem do zaprawy. Wydaje mi się że taki pigment jest prawdopodobnie tak samo szkodliwy jak farba z atestem. Marnyym ale jakimś tam atestem.Zamalowałem tło , i wygląda super. ładnie schnie i robie sie taka matowa powłoczka bardzo twarda. Skoro faust jest ok , i nobiles jest na bazie wody a nie rozpuszczalnika to uważam że nic sie nie stanie pysiom jakim zrobie takie tło z cr plus faust i nubiles razem.

Zobaczymy co bedzie sie działo ale ryzyko jest znikome. Przynajmniej bedę pierwszy ktory zaryzykuje w imie nauki i wiedzy przyszłych pokoleń :lol: 8) :wink:

Opublikowano
Poszukaj specyfikacji o fauście i zobacz, czy farba ta ma atesty i czy jest zalecana do wody pitnej. jeśli tak, to trzymaj się jej, jeśli nei ma explicite atestów do wody pitnej, to można spróbować założyć, że każda emalia akrylowa nie będzie toksyczna w wodzie (ale to już może być daleko idące nadużycie).

jak to?

to Wy wszyscy malowaliście dotychczas nie będąc pewnymi? :lol:

Opublikowano

tło suche.. ale lekko blade :cry: teraz tak patrze i widze połowe puszki zielonej farby fausta i jak by miała sie zmarnowac to może pigment do niej czarny i na tło? Czy wymieszanie fausta z pigmentem nie zaszkodzi? Ktos tak robił?

Opublikowano

jak to?

to Wy wszyscy malowaliście dotychczas nie będąc pewnymi? :lol:

Makok późno było, ja ledwo kapowałem to mi się tak napisało bo nie chciało mi się sprawdzać specyfikacji do fausta, no... :P Ech normalnie jak wilki krążycie by człowieka za małą pomyłkę pożreć ;)

Micekmarcin: nawet jeśli dodasz 'dedykowanych' pigmentów do betonu to chyba raczej zawsze (piszę z dozą niepewności, bo być może jest taka ilość pigmentu, która uczyni z zaprawy węgiel czarny ;) ) zaprawa barwiona pigmentem będzie miała kolory bledsze niż pomalowana farbą. Jeśli chcesz bardziej intenstywnych kolorów to powinieneś IMHO pomalować to tło. Skoro eksperymentujesz w imię nauki to już konsekwentnie - jeśli faust + nobiles są nieszkodliwe, to będzie tak niezależnie od tego zy dodasz nobilesa do zaprawy, czy smarniesz nim wyschnięte już tło.

Pozdro

Opublikowano

juz zrobione i nie ma odwrotu :twisted:

tło jeszcze lekko wilgotne. jak tylko bedzie suche , zalewam i po sprawie. Zostanie czekac i obserwowac ryby. Powinno być wszystko ok. Zdam relacje co i jak ;) ale dzięki za porady Panowie